На живо

7

Eliza Rose пусна нова песен

Двукратно номинираната за наградите Brit изпълнителка пусна „B.O.T.A.“ с продължение, наречено „Better Love“

Публикувано на 08 Март 2023
Eliza Rose пусна нова песен
Снимка: Орфей Мюзик / Phoebe Cowley

Eliza Rose се завръща.

Двукратно номинираната за наградите Brit изпълнителка пусна „B.O.T.A.“ с продължение, наречено „Better Love“.

Продуциран от Mura Masa, този вдъхновяващ и зашеметяващ сингъл в гаражен стил е с премиера от Zane Lowe в Apple Music 1 и е включен в New Music Daily в Apple Music и пристига точно навреме за пролетта. 

Слънчевото време, на което да карате със свален покрив, Eliza Rose дава на слушателите възможност да подскачат, като демонстририра уменията си за писане на песни и прави хипнотизиращи вокали. 

Говорейки за сингъла, Eliza Rose казва: "Исках да създам нещо малко по-различно от „B.O.T.A“. Гаражният стил беше едно от първите ми въведения в електронната музика, така че беше наистина важно за мен да го представя в репертоара си. Говоря много за произхода си от британската работническа класа и тъй като гаражния стил музика е британски жанр, исках едновременно да хвърля светлина върху тези различни части от мен, използвайки идиоми и поговорки като „Ако човек реши да направи нещо, той трябва напълно да се отдаде на това.“ Обичам английската литература и разказването на истории и знам, че всеки може да се свърже с истории за любов и разбито сърце, така че исках да изследвам както своята уязвимост, така и съвременната женска сила. Дами, не можем да бъдем взети за глупави!

Силно преднамерен, завладяващ и уникален е начина, по който тя изобразява изкуството си визуално, в сътрудничество с нейния творчески директор Jeanie Crystal, видеото, пускащо се заедно с песента, показва как Еliza продължава да осветява родния си град, защитавайки и разказвайки историите на хората от нейната Източна Лондонска общност. Родена и отгледана в Хакни, във видеото с участието на Hak Baker, Еliza отдава почит и играе главната роля на емблематичните cockney Pearly kings and Queens (Шордич, Хакни, Хоумъртън, Клептън, Уембли, Бороу и Роял Кенсингтън и Челси), снимайки на места, включително classic East End boozer “The Bow Bells“, на брега на река Темза в Shadwell и The George Tavern в Stepney Green. Перфектната визуална текстура на песента е с приятни вибрации, които са изобразени в последната сцена на партито в пъба, в която участват нейните приятели и семейство от реалния живот.

На едно произведение на изкуството, което е ръчно рисувано от художника Conor Murgatroyd, виждаме изображение на Eliza Rose, нейната майка и племенниците в ярко оцветена стая в Източен Лондон, облечени в отличителни костюми, покрити с шарки от седефени копчета. Калъф от винил на заден план с подложка с флаг на Ямайка върху плейъра ни напомня за красотата в нейната двойственост на идентичност като тъмнокожа британка с ямайско наследство, родена и израснала в Източен Лондон. 

 По-късно този месец Eliza ще тръгне на мащабно турне с 16 дати в градове в Обединеното кралство, Европа и Австралия. Феновете от тази страна на екватора в Лондон, Барселона, Лисабон, Амстердам, Париж, Глазгоу и Брайтън могат да видят Eliza от 17 март до 8 април. Както отбелязва британският Vogue – „от ъндърграунд скъпоценен камък до глобална суперзвезда“ – от 21 април до 6 май рейвърите ще я видят с впечатляващ дебют от 9 издания в Wayville, Maitland, Canberra, Sydney, Bendigo, Sunshine Coast, Melbourne, Perth и Bunbury.

Британката е номинирана за „Най-добро танцово изпълнение“ и „Песен на годината“ за нейния номер 1 сингъл „B.O.T.A. (Baddest Of Them All)”, след като придоби популярност, като беше завъртян в DJ сетовете на фестивала в Гластънбъри миналия юни и впоследствие стана хит в Tik Tok (8 милиарда гледания), вече платинено сертифицираната песен (в Обединеното кралство, Ирландия и Австралия) оглави класацията за сингли в Обединеното кралство за две последователни седмици по време на 8-седмичен престой в топ 10, в исторически ѝ успех, като първата жена диджей, достигнала номер 1 след „It Feels So Good“ на Sonique през 2000 г. Стриймвано над 160 милиона пъти само в Spotify и спечелвайки одобрението на критиците от The Guardian, Pitchfork, NME, The Fader и много други, Eliza твърдо се утвърди като един от най-вълнуващите пробивни изпълнители на 2023 г. с допълнителни признания от Dazed, British Vogue и The Face. Тя беше номинирана за „Най-добро танцово/електронно изпълнение“ на наградите MOBO за 2023, където свири в исторически момент заедно със Sonique и Sweet Female Attitude и заедно с Interplanetary Criminal спечели наградата за „Най-добра песен“ на DJ Mag Awards. 

Обединявайки любовта си към британската Soundsystem музика и прочувствен лиризъм, тя е самозван селекционер и решителен колекционер на винилови плочи. Дълбоко повлияна от музиката от детството си – Amy Winehouse, r’n’b от 90-те и 2000 година и Бртинатски гаражен стил музика, както и родствената ѝ връзка с тъмнокожи женски вокалистки, включващи Billie Holiday, Esther Phillips и Nina Simone, като вокалист и диджей тя събира Soundsystem култура, гаражен стил, джънгъл, броукън бийт и дори по-тежко звучене.

Сингълът "Better Love“ излиза у нас благодарение на Орфей Мюзик – изключителен лицензиант на Warner Music за България.

Ключови думи: