На живо

7

Екшън приключение от ново поколение с Линейката

Улиците на Лос Анджелис никога вече няма да бъдат същите

Публикувано на 18 Март 2022
Екшън приключение от ново поколение с Линейката
Снимка: Форум Филм България

Готови ли сте за най-напрегнатите и вълнуващи два часа, които можете да прекарате в киносалона?

От днес, 18 март, в кината нахлува Линейката – най-новият спиращ дъха, високооктанов трилър на виртуозния майстор на екшъна Майкъл Бей (Лоши момчета, Трансформърс, Кръв и пот). Вдъхновен от класики в жанра като Френска връзка, Кучешки следобед, Ударът „Пелам 123“ (1974) и Умирай трудно, филмът разказва историята на братята Уил и Дани Шарп, които ни отвеждат на най-големия обир в историята на Лос Анджелис – обир, който ще промени не само техния живот, но и този на всички хора около тях.  

За част от снимките на Линейката, известният с афинитета си към най-новите достижения в технологиите, Майкъл Бей използва специални FPV (First-Person Vehicle) дронове, които могат да летят със скорост до 160 км. в час. Благодарение на тях Бей успява да заснеме впечатляващи кадри, които не биха могли да бъдат реализирани с обикновени камери, което придава на екшън сцените и на филма, като цяло, много различен визуален стил. По този начин, повече от всякога, зрителите се оказват в центъра на действието.

Но не всичко в Линейката е неспирен екшън – в нито един момент филмът не губи фокус от почти интимната история на своите пълнокръвни герои, изиграни от номинирания за „Оскар“ Джейк Джиленхол (Спайдър-Мен: Далече от дома, Принцът на Персия) и набиращият все по-голяма популярност  Яя Абдул-Матийн II (Кендимен, Матрицата: Възкресения). Сценаристът на филма Крис Федак споделя: Влюбих се докато пишех Линейката, защото в центъра на историята са истински хора. Въпреки, че има големи екшън епизоди, които те държат на ръба на седалката, в своята същност филмът е главно за отношенията между трима комплексни герои. 

В Линейката ветеранът от войната в Афганистан Уил Шарп (Абдул-Матийн II) не може да осигури достатъчно пари за лечението на своята болна съпруга. В търсене на изход той се обръща за помощ към единствения човек, с когото не бива да се замесва – доведения си брат Дани (Джиленхол). Дани е харизматичен и изкусен престъпник, който вместо заем, предлага на брат си удар – банков обир за 32 милиона долара. Притиснат от обстоятелствата, на Уил не му остава нищо друго, освен да приеме. Но този обир няма да протече по план и в създалата се ситуация двамата братя отвличат линейка, в която се намират ранен полицай и парамедикът Кам Томпсън (Ейса Гонсалес). В последвалото високоскоростно бягство по улиците на Лос Анджелис Уил и Дани трябва да се справят с преследващите ги служители на закона, да опазят живота на заложниците си и по някакъв начин да успеят да не се избият един друг.  

Режисьор на Линейката е Майкъл Бей (Лоши момчета, Трансформърс, Кръв и пот), а сценарият е дело на Крис Федак (Chuck, Prodigal Son), по едноименния датски филм от 2005 г. на Лауриц Мюнх-Петерсон и Ларс Андреас Педерсен. Продуценти са Майкъл Бей, Брадли Дж. Фишър (Зодиак, Злокобен остров), Джеймс Вандербилт (Зодиак, Писък), Уилям Шерак (Ready or Not) и Иън Брайс (Спасяването на редник Райън). В ролите са Джейк Джиленхол, Яя Абдул-Матийн II, Ейса Гонсалес, Гарет Дилахънт, Деван Лонг и др. 

Реализиран с несравнимия визуален стил и усет към екшъна на Майкъл Бей, Линейката е интригуващ и напрегнат трилър, който ще спре дъха на зрителите и ще ги залепи на седалките пред големия екран от днес, 18 март, само в кината. 

Ключови думи: