На живо

7

Диетолог разкрива Топ 3 на най-ефикасните диети

Специалистът по хранене Елинор Хоут споделя няколко диетични тенденции, които не бива да се пренебрегват, когато искаме да редуцираме теглото си

Публикувано на 11 Януари 2024
Диетолог разкрива Топ 3 на най-ефикасните диети
Снимка: Pexels

Празниците отминаха, но при много от нас вкусната храна остави своя отпечатък. Навлизайки в новата година, искаме да постигнем мечтания външен вид, затова започваме да си задаваме въпроса:

Как да свалим излишните килограми лесно и ефикасно?

Проучванията сочат, че около 80% от всички диети се провалят - човек в крайна сметка връща цялото тегло, което е свалил, или дори наддава повече тегло, отколкото е загубил. Но според диетолога Елинор Хоут има няколко диетични тенденции, които не бива да се пренебрегват.

Ето три от тях:

1. Кето диета

Не може да се отрече, че кетогенната диета, предполагаемо използвана от звезди като Хали Бери и Ванеса Хъджънс, е много ефективна, когато става въпрос за отслабване. Тя предполага ограничаване на количеството въглехидрати, които поглъщаме на ден, до еквивалента на един банан. По този начин, вместо да разчитаме на този макронутриент, за да се снабдяваме с енергия, обръщаме повече внимание на полезни мазнини и протеини. Например, за вечеря бихме могли да хапнем салата с авокадо и пиле, бедна на въглехидрати, както и спанак.

Според британския диетолог Елинор Хоут, протеините са особено полезни, когато се опитваме да изгорим излишните калории. „Протеините засищат и поддържат това чувство дълго време, което означава по-малка опасност от подхапване през деня и посягане към вредни снаксове“, каза тя.
Непренебрежими предимства имат също и мазнините. „Мазнините са особено важни за поддържането на здравословни нива на хормоните и предотвратяване на изпадане в стрес режим“, сподели още Хоут. „Когато сме стресирани, тялото автоматично започва да складира мазнини, което води до увеличаване на размера на талията“, добави тя.

2. Растителна диета

Този хранителен режим, обичан от Ариана Гранде и Лиам Хемсуърт, има доказано позитивен ефект върху чревния тракт, което пък води до отслабване.

„Поддържането на здравословна чревна микробиота може да промени начина, по който храносмиламе, обработваме и извличаме енергия от храната, което има значително отражение върху тялото ни“, разкрива Елинор Хоут.

Важно е да отбележим, че веганските диети могат да бъдат както полезни, така и вредни, в замисимост от типа храна, която консумираме. Например, отслабването е малко вероятно, ако приемаме много обработени храни. Ако обаче се фокусираме върху пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и бобовите култури, може да очакваме сваляне на килограми. Препоръчва се ежедневната консумация на поне 5 порции плодове и зеленчуци.

3. Диета за кръвната захар

Гуруто на диетите д-р Майкъл Мосли създаде този хранителен режим през 2016, твърдейки, че се е отразил изключително позитивно на неговия диабет тип 2. Целта на тази диета е поддържането на стабилни нива на кръвната захар в организма. Прекомерната консумацията на храни с високо съдържание на захар може да причини внезапно повишаване на кръвната захар и, съответно, натрупване на излишни килограми.

„Причината е, че, когато ядем захар, на тялото ни се налага да произвежда значителни количества инсулин за обработката й. Много инсулин ни кара да огладняваме и да трупаме мазнини в областта на корема“, каза експертът диетолог Елинор Хоут. Идеята на диетата е премахването на съдържащи скорбяла въглехидрати от менюто, приемане на много зелени и цветни зеленчуци, много протеини и умерено количество полезни мазнини, например зехтин. Препоръчват се също млечни продукти като кисело мляко, тъй като засищат за по-дълго.

Ключови думи: