На живо

7

Величието Depeche Mode в Memento Mori

След почти 40 години в бизнеса, групата е все още на върха и е готова да изследва своите уязвими места по нови, интензивни начини

Публикувано на 24 Март 2023
Величието Depeche Mode в Memento Mori
Снимка: Sony Music / Вирджиния Рекърдс

Някога квартет, а вече дуо, Dave Gahan и Martin Gore отпразнуват живота в петнадесетия си студиен албум Memento Mori, първия им без кейбордиста Andy Fletcher.

Записан през ранните етапи на пандемията, в колекцията се пее за теми, вдъхновени директно от този период – крехката ни човешка смъртност, параноя и мания, катарзис и радост. Gahan и Gore решават да завършат проекта след внезапната смърт на Fletcher през май 2022 година с помощта на продуцентите James Ford и Marta Salogni.

Това не е възпоменателен албум, но въпреки това в него се усещат същевременно скръбта, продиктувана от човешката трагедия, както и благодарността към живота. Depeche Mode, като всички нас, преминават през няколко турбулентни години и излизат от мрака с най-мощния си, интензивен запис към момента.

От деликатната „Don’t Say You Love Me”, през „Wagging Tongue“ в класическия синт-поп стил на групата, подкрепен от зловещите вокали на Gahan до „My Cosmos is Mine“, парче с разтърсващо, индустриално звучене, в албума се усеща широка палитра от емоции, обединени от централната тема за крехкостта на живота. Меланхоличният трак „Ghosts Again“ пък е едно от онези магически парчета от канона на Depeche Mode, а освен това е от няколкото песни, написани в съавторство с Richard Butler от Psychedelic Furs.

Снимка: Sony Music / Вирджиния Рекърдс

След почти 40 години в бизнеса, Depeche Mode все още са на върха и са готови да изследват своите уязвими места по нови, интензивни начини. „Memento Mori“ не е албум за еднократно слушане, трябва да го чуеш няколко пъти, за да усетиш детайлите, да оставиш всяка песен да се промени със слушането наново. С вече 15 феноменални албуми зад гърба им, не е изненада, че групата продължава да пълни стадиони по целия свят!

Memento Mori излиза у нас от Sony Music/Вирджиния Рекърдс.

TRACKLIST:
1. My Cosmos Is Mine
2. Wagging Tongue
3. Ghosts Again
4. Don’t Say You Love Me
5. My Favourite Stranger
6. Soul With Me
7. Caroline’s Monkey
8. Before We Drown
9. People Are Good
10. Always You
11. Never Let Me Go
12. Speak To Me

Ключови думи: