На живо

7

Дъх на вино в новия епизод на „Вкусът на България“

Мария Жекова отвежда зрителите в с. Мезек тази събота от 11:30 ч. по bTV

Публикувано на 21 Октомври 2022
Дъх на вино в новия епизод на „Вкусът на България“
Снимка: bTV Media Group

Тази събота, 22 октомври, от 11:30 ч. „Вкусът на България“ ще отведе зрителите на bTV на едно специално място, което се намира точно на границата между Родопите и Сакар планина. За село Мезек, свиленградски регион, се знае, че е обитавано още от древността, но точни сведения за създаването му няма. В новия епизод на “Вкусът на България“ Мария Жекова ще разкрие неподозираните тайните на древното селище и заслужено ще да го добави на кулинарната карта на България.

Снимка: bTV Media Group

Отбранителната крепост до с. Мезек е една от най-запазените средновековни крепости по нашите земи и отправна точка на съботното кулинарно приключение. Местни домакини от селото ще споделят рецепти за специфични за района ястия като - кокал с фасул, кисела каша, праз с луканка и други чудати и вкусни комбинации.

Снимка: bTV Media Group

Следваща спирка в разходката е тракийска гробница, разположена в основата на могилата Малтепе. Тя е една от най-големите на Балканите и за нея се предполага, че е принадлежала на могъщ тракийски владетел от Одринското царство. Жителите на с. Мезек наследяват траките, които се славели с винопроизводството по българските земи още преди 5 000 години, и съвсем естествено, днес селото се свързва именно с производството на вино. Какви са особеностите в почвите и климата на този район, как се прави тракийското вино и какви са ползите от него зрителите ще научат от разказа на млад лекар-енолог.

Снимка: bTV Media Group

За финал Мария ще приготви своя вариация на типичен десерт за района - Малеби.

Регионът на Свиленград е своеобразен кръстопът между много кулинарни и културни традиции, които ще предложат на зрителите поредния интересен и вълнуващ епизод на „Вкусът на България“ тази събота от 11:30 ч. по bTV.

Ключови думи: