На живо

7

„Да откриеш България“ – Казанлък

Тази седмица нашата спирка е Казанлък - градът на розите, художниците и тракийските царе

Публикувано на 15 Август 2024
Автор: Цвети Симеонова
„Да откриеш България“ – Казанлък
Снимка: iStock

Ако обичаш да пътуваш, не пропускай да се насладиш на свободно си време и да откриваш нови и интересни места в България – кътчета с уникална природа, забележителна история и древна култура.

Слушай рубриката на радио N-JOY и Министерството на туризма „Да откриеш България!“ и ще бъдеш запленен от спиращи дъха природни красоти, ще бъдеш очарован да се озовеш на места, съхранили историята ни от древността, да се запознаеш  с местни занаяти, обичаи и традиции, да се потопиш се  в магията на българския музикално-песенен и танцов фолклор, да усетиш уникалния български дух и идентичност, въплътени  в празниците, свързани с дома, семейството и децата. 

Тази седмица нашата спирка е Казанлък, градът на розите, художниците и тракийските царе.

Има много места, които да посетим в Каналък, но когато споменаваме града, първата асоциация винаги са розите. През вековете, Казанлък заедно с Карлово се утвърждават като центрове на розата в България. Повече за историята на българската маслодайна роза и за производството на розово масло можете да научите от Музея на розата в Казанлък. 

"Изключително майсторство на тракийските художници и архитекти", така можем да определим най-добре запазената тракийска гробница в България, която се намира в град Казанлък, тя е първият паметник у нас, който попада под защитата на ЮНЕСКО. Тя е под специален режим, с цел опазване и съхранение, в края на 70-те години на миналия век, е изградено нейно копие, където всеки ден туристи от цял свят могат да се докоснат до тайнствената тракийска култура.

Заедно с репликата на Казанлъшката гробница в района на града можете да посетите още 5 тракийски гробници - това са гробнищно-култовия комплекс Оструша, гробниците в могилите Шушманец, Хелвеция и Грифоните и гробницата на Севт III в могилата Голяма косматка (един паметник изумителен и по размери и по запазеност на находките). 

Снимка: Исторически музей Искра, гр. Казанлък

Историческият музей Искра е сред най-старите музеи в България с много богата колекция, освен експозиции посветени на тракийската култура, в него можем да разгледаме още изложби, свързани с праисторията, античната епоха, средновековието, българското национално възраждане, етнографията и една слабо позната част от историята на Казанлък - лютиерството. 

Непосредствено до музея се намира Художествената галерия, в която има произведения на художественото изкуство на най-известните български художници. 

Лятното работно време на музейните обекти е от 9 до 18 часа.

Повече за забележителностите на град Казанлък, чуйте от разговора на Цвети Симеонова с Момчил Маринов - директор на Исторически музей Искра. 

„Да откриеш България“ – съвместна  рубрика на Министерството на туризма и радио N-JOY

Ключови думи: