На живо

7

"Черен петък" настъпва в кината от днес

Продукцията вплита страховита история в привидно спокойния и обичан семеен празник Деня на благодарността, прониквайки в най-тъмните кътчета на човешката психика

Публикувано на 01 Декември 2023
Снимка: Форум Филм България

Този петък, 1 декември, майсторът на хоръра Илай Рот ни кани на един истински незабравим и смразяващ "Черен петък", какъвто не е имало досега.

Продукцията вплита страховита история в привидно спокойния и обичан семеен празник Деня на благодарността, прониквайки в най-тъмните кътчета на човешката психика в характерния за Рот стил. Класическият слашър с празнична тематика отдава почит на редица произведения от златната ера на жанра като Черна Коледа, Хелоуин, Първоаприлски ужас и Кървавият Свети Валентин.

Снимка: Форум Филм България

За първи път зрителите се сблъскват с идеята за "Черен петък" през 2007 година, когато Куентин Тарантино и Робърт Родригес представят Бибрутално – проект, вдъхновен от традицията на американските grindhouse кина. Между филмите в Бибрутално (Планета страх на Родригес и Разходка смърт на Тарантино) са включени поредица „фалшиви трейлъри“ на тогава несъществуващи филми, заснети от емблематични имена в хоръра, сред които и Черен петък – третият реализиран след Мачете на Родригес и Hobo with a Shotgun на Джейсън Айснър.

В "Черен петък", една година след като традиционните намаления по магазините завършват с кървава трагедия, мистериозен убиец започва да тероризира жителите на Плимут, Масачузетс – родното място на Деня на благодарността. С всяка следваща смърт това, което изглежда като серия от убийства за отмъщение, скоро се разкрива като много по-голям и зловещ план за празника. Дали хората от града ще успеят да открият самоличността на убиеца, или ще станат част от неговата извратена празнична вечеря за Деня на благодарността? Едно е сигурно – остатъци няма да има.

В ново видео зад кадър на "Черен петък" несравнимият Илай Рот отново ни обещава изключително интензивни и жестоки визуални преживявания и ни разказва повече за вдъхновението и мотивацията, които стоят зад създаването на дългоочакваната продукция. Режисьорът говори за несравнимия си ентусиазъм и огромно желание, а резултатът определено е налице – филм, който се гледа в премиерната вечер, за да не ти го развали някой.

Режисьор на "Черен петък" е Илай Рот (Хижа на смъртта, Хотелът на ужасите, Лично правосъдие), който е и сценарист заедно с Джеф Рендел – автор на идеята за оригиналния трейлър. В ролите са Патрик Демпси, Адисън Рей, Ялен Томас Брукс, Майло Манхайм, Нел Верлак, Рик Хофман, Керън Клиш, Джина Гершон и др.

Снимка: Форум Филм България

Този "Черен петък" ще ни донесе убийствени предложения от 1 декември само в кината.

Ключови думи: