10:30 | 14:45
На живо

Приятно разсеяни с Деси
7

Броени дни до Дунав Ултра 2022

Министерството на туризма, общини и колоездачи се обединяват с една обща цел - популяризиране на населените места по северната граница на България, чрез веломаршрута Дунав Ултра

Публикувано на 22 Август 2022
Броени дни до Дунав Ултра 2022
Снимка: Дунав Ултра

На 27-28 август в гр. Видин, за 9-та поред година ще се проведе промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов Реката, Добруджа и морето 2022.

Общо 160 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да стартират заедно, с цел да изминат близо 700-те километра на най-дългия туристически маршрут в страната Дунав Ултра. Лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, ще се включи на велосипед, за да поведе колоездачите за първите километри на мащабното начинание. Тази година, за са подкрепят идеята за популяризирането на Дунав Ултра се включват рекорден брой общини - общо 12. Събитието е официално подкрепено и от Министерство на туризма.

На 27-ми август от 10:00 до 18:00 ч. пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална зона с названието „Баба Вида Арена“. Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на техните партньори и Министерството на туризма, са подготвили множество активности, томболи, информационни дейности, място за отдих и бира “Дунав Ултра”, от които ще могат да се възползват участници, гости на града и видинчани. Ще бъде позициониран павилион на Министерството на туризма, на който младежи в стилизирани народни носии ще представят материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. На съседен павилион ще бъдат представени туристически и промоционални материали на всички общини - партньори на събитието и на маршрута Дунав Ултра.

На 28-ми август от 8:30 ч. кметът на гр. Видин, д-р Цветан Ценков, ще поведе колона от близо 160 велосипедисти, които ще тръгнат от Видин за 700-км преход по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка - с. Дуранкулак.

Един от начините, по които организаторите тази година допринасят за популяризирането и представянето на екзотичния район край река Дунав и Добруджа, ще са специално издигнати 4-метрови флагове с имената на населените места - села и градове

На знамената ще бъде поставен герба на всяка община, всички те ще бъдат позиционирани на предварително избрани места - Контролни точки - в общия случай това са представителни зони в централната част на населените места, откъдето маршрутът преминава. Участниците ще споделят снимка с флаговете,, популяризирайки по този начин имената на населените места в и извън пределите на страната. Такива флагове ще има издигнати в гр. Видин, гр. Мизия, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, гр. Гулянци, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, гр. Русе, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и с. Дуранкулак.

За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, общините-партньори организират допълнителни активности за забавление на местни жители и гости.

Най-интересните моменти по време на събитието в информация и снимки ще могат да се следят на страницата на събитието тук.

Както и в профилите на Дунав Ултра в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

Ключови думи: