На живо

7

Автомобилен салон София 2022 ще се проведе от 3 до 12 юни

Електрически автомобили от почти всички марки ще бъдат показани на изложението в София

Публикувано на 09 Май 2022
Автомобилен салон София 2022 ще се проведе от 3 до 12 юни

След двегодишното „закъснение“ породено от пандемията от Covid-19, „Автомобилен салон София“  ще се проведе от 3 до 12 юни в Интер Експо Център. Изложението е част от официалния календар на „Международна организация на автомобилните производители“ (OICA), който тази година включва само две събития в Европа – в Париж и София. Това превръща „Автомобилен салон София“ в събитие с изключително важна роля в бранша за целия континент.

Фокусът на автомобилен салон София 2022 са електрическите автомобили. На събитието ще бъдат представени над 80 автомобила, готови за тест драйв с начална точка „Автомобилен салон София“.

Представителите на автомобилните производители ще покажат широк спектър от коли, задвижвани изцяло от ток. Голяма част от премиерите са с над 400 км пробег, което значи, че спокойно могат да изминат разстояние от столицата до Черно или Бяло море без допълнително зареждане. Други пък се ориентират предимно към градските маршрути, имат по-малък автономен пробег и са компактни по размер.

Нарастващият интерес към кросоувърите стимулира производителите да вадят електрически SUV, каквито също ще видим на автосалона. За огромна радост ще има и спортни модели на ток, които доказват, че електрическите коли могат да бъдат едновременно бързи, вълнуващи и екологични. Ще има, разбира се и ……коли, на които и традиционалистите ще могат да се възхищават. 

В рамките на събитието, съвместно между „Автомобилен Клъстер България” и „Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България” (ААП), ще се проведе кръгла маса на 3 юни 2022 г., на която представители на изпълнителната и законодателната власти и бизнеса ще дискутират въпросите за състоянието на мобилността и за създаване на държавна политика за устойчиво развитие на безопасен и екологосъобразен автомобилен парк в България.

Бъдещето са електрическите превозни средства и едва ли има съмнения в това. Въпрос е само на време всички нови автомобили да минат на ток. Те се движат с нулеви вредни емисии и допринасят за по-чистия въздух в населените места. У нас електрически автомобили засега могат да паркират безплатно в „Синя” и „Зелена“ зони на големите градове и за тях не се дължи годишен данък. С това се изчерпват стимулите за собствениците на електрически коли и България остава една от само петте държави в Европейския съюз, където няма допълнително подпомагане при закупуване на ново екологично превозно средство. Затова у нас и автопаркът е един от най-старите в Европа, с всички последствия за състоянието на околната среда и за безопасността по пътищата. Въпреки това, макар и бавно, регистрациите на електрически коли растат, а с тях и броят на зарядните станции.

Както обикновено за посетителите ще има много изненади, възможности за награди, съпътстващи мероприятия и срещи с интересни хора от автомобилния спорт. Ще намерите най-добрите предложения за застраховки, лизинг и огромно разнообразие от автомобилни продукти, услуги и интересни идеи.

Работно време на Автомобилен салон София 2022:
- 03.06.2022 г. – Ден за журналисти и VIP гости
- 04-05.06.2022 г. и 11-12.06.2022 г. /двата уикенда/ - от 10:00 до 19:30 ч.
- от 06.06.2022 г. до 10.06.2022 г. /делнични дни/ - от 10:30 до 19:30 ч.

Информация за цените на билетите можете да намерите ТУК!

 

 

Ключови думи: