На живо

7

Как се промени жп гара Карнобат?

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на Радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Публикувано на 05 Май 2021
Как се промени жп гара Карнобат?

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

"За 4 часа ще се пътува с влак от София до Варна през железопътен възел Карнобат", това каза на 29 април, при откриването на обновената гара в Карнобат, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Росен Желязков.

Той уточни, че ускоряването на пътуването ще е възможно до 2 години, когато ще приключи модернизацията на жп линията Карнобат - Синдел. 

Реконструкцията на гаровия комплекс в Карнобат е поредният етап от проекта за обновяването на железниците от Пловдив до Бургас. Той е на стойност 4 милиона 146 хил. лв и е финансиран от ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“, (ОПТТИ) 2014-2020; 

След повече от 33 години – от построяването ѝ през 80-те години на миналия век, жп гара Карнобат е реконструирана и отговаря на изцяло на европейските стандарти с обновената си и реорганизирана материална база. Гара Карнобат е единствената жп връзка между Югоизточна и Североизточна България. Тя е четвъртият по големина железопътен възел в страната. 

В рамките на същия проект по ОПТТИ са включени за реконструкция общо 6 гарови комплекса: Карнобат, Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Индикативната стойност за всички обекти е приблизително 30 млн. лева.

Чуйте рубриката „ТранспортирайСе“ ТУК

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи: