На живо

7

Четири от петима българи четат книги

Харесваме криминалните романи най-много и все още предпочитаме книги на хартия вместо в дигитален формат

Публикувано на 23 Април 2021
Четири от петима българи четат книги

Скорошно изследване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел откри, че преобладаващата част от активните в интернет българи четат поне една книга годишно - почти 60% дори четат до 10 книги.

По всичко личи, че читателите не намират достатъчно време да четат на спокойствие – половината от тях отделят време само веднъж седмично или по-рядко.

Категорично все още предпочитаме книгите в хартиен вариант вместо алтернативните дигитални или аудио формати.

Въпреки това безплатното сваляне на книги от интенрет е вторият най-предпочитан метод за набавяне на книги след закупуване от книжарница. А що се отнася до любимите жанрове книги, криминалните романи водят класацията в България. 

Оналйн изследването е въз основа извадка от 500 души, представители на българското онлайн население на възраст 15+. Резултатите от проучването разкриват, че българите не са сред най-зарибените читатели в света, но въпреки това обичат да четат средно по няколко книги годишно. В отговор на въпроса колко книги/аудиокниги са прочели/изслушвали през изминалата година, 58% отговориха с 1-10 книги (39% от 1-5 и 19% от 6-10). 22% са прочели повече от 10 книги през изминалата година, а 20% не са чели никакви. 

Жените се изразяват като по-силни читатели, отколкото мъжете (84% от тях са прочели поне една книга през изминалата година в сравнение със 76% от мъжете). Анализирайки различните възрастови групи, най-стабилната база от читатели е съставена от по-възрастното поколение (на възраст 55+), но също така и от най-младото (15-34 годишните). Броят прочетени книги нараства с всяка следваща степен на завършено образование. 

Любопитно е да се разгледа средният брой прочетени (или изслушани) книги за всеки вид формат. Най-високият брой прочетени книги е под формата на традиционния хартиен вариант – средно 7 книги годишно. След него се нареждат е-книгите – българските читатели четат средно около 4 книги в електронен формат в годината. Аудиокнигите остават на последна поцизия, като средният им брой не достига дори 1 аудиокнига годишно. 

Средната честота на четене (включително слушане на аудиокниги) върви ръка за ръка с броя прочетени книги. Около една четвърт от българите четат всеки ден и също толкова отделят време за това занимание няколко пъти седмично. Останалите (около половината читатели в извадката) четат веднъж седмично или по-рядко. 

Въпреки широкия спектър от предпочитания, най-голям брой от запитаните в изследването са избрали книгите с криминална тематика (45%). Следват тези на историческа (харесвани от 42% от респондентите) и класическите романи (40%).

ТОП жанровете на мъжете са историческите (51%), криминалните (49%), класическите (38%) и шпионските (37%) романи. Списъкът на жените включва три жанра на топ позиция с 41% – криминалните, класическите и романтичните/еротични романи, следвани от историческите (35%) и тези с профил психология и личностно развитие (33%). Излиза, че мъжете най-малко предпочитат книги за юноши, както и комикси или графични романи (и двата с 5%), а жените тези на военна тематика (3%). 

Въпреки, че живеем в „дигитален свят", книгите в традиционния хартиен вид са най-често първи избор сред участвалите в проучването – 78% от респондентите споделят, че най-много обичат да четат именно тях. Е-книгите са сравнително по-непопулярни – 19% сочат тях за любими (било то на електронен четец, смартфон или др.). Само 3% споменават аудиокниги. 

Средно колко на брой книги в хартиен вариант могат да се намерят в едно домакинство? Около 33% от хората притежават колекция от 40 до 200 книги, докато 30% имат повече от 200 книги у дома. Останалите 37% държат по-малко от 40 книги вкъщи. 

Половината от анкетираните са отговорили, че набавят книгите си книжарницата, но вторият най-често посочван начин е чрез безплатно сваляне от интернет, било то е-книги или аудиокниги. А който смята, че библиотеката е отживяла институция, ще бъде опроверган с това изследване – 30% от читателите в България си набавят книги именно от там. 28% ги взимат от близки или приятели, а 24% от книжен или битпазар. 

Ключови думи: