На живо

7

Дългоочаквани филми от цял свят в новото издание на Киномания

Сред хитовете е фаворитът за Оскар - Земя на номади

Публикувано на 05 Април 2021
Дългоочаквани филми от цял свят в новото издание на Киномания
Снимка: Пресцентър НДК

Новото издание на Киномания ще зарадва почитателите на качественото кино с няколко горещи заглавия от цял свят.  

Сред тях е „Земя на номади“ – с цели шест номинации за „Оскар“, две награди „Златен глобус“ и 7 номинации за БАФТА, включително за най-добър филм. Изключително талантливата Франсиз Макдорманд е в главната роля на тази история за съвременните номади. Духът на филма най-точно може да се определи с една от репликите на героинята на Макдорманд- Фърн: „Не съм бездомна. Просто съм без къща, не е точно същото”= 

“Земя на номади“ може да се види в кино „Люмиер“ на 11 и 20 април от 19:00 часа. Режисьор и сценарист на продукцията е Хлое Джао.  

Също двама даровити актьори ще има удоволствието да види публиката във филма „Пътуване към спомените“ с режисьор Хари Маккуин. Колин Фърт и Станли Тучи са Сам и Тъскър, двойка с дълга история и несигурно бъдеще, изправени пред страшната диагноза „деменция“. Филмът е трогателен анализ на любовта в сянката на трагедията. Прожекцията в кино „Люмиер“ е на 12 април от 19:00 часа.  

Друго интригуващо предложение е италианският филм на Габриеле Мучино – „Най-хубавите години“, който проследява 40 години от живота на четирима приятели. Истинска история за приятелството и любовта, в която времето белязва героите, по думите на самия режисьор. В ролите на четиримата приятели ще видим Пиерфранческо Фавино, Микаела Рамацоти, Ким Роси Стюарт и Клаудио Сантамария. Филмът е в кино „Люмиер“ на 10 април от 19:00 часа.  

В селекцията на Киномания почитателите на седмото изкуство могат да видят и унгарският „Окончателен доклад“ на режисьора Ищван Сабо. Известен професор по кардиология (в ролята е Клаус Мария Брандауер) се връща в родното си село след като се пенсионира и става обикновен общопрактикуващ лекар. Там той попада на сложна мрежа от взаимоотношения, която обаче му помага да открие себе си чрез музиката и пеенето, които са негова младежка мечта. „Окончателен доклад“ е в кино „Люмиер“ на 11 април от 16:30 часа.  

Иранският филм „Слънчеви деца“ с режисьор Маджид Маджиди също е едно от вълнуващите заглавия в програмата, фокусирано върху 12-годишният Али и неговине трима приятели. Децата работят здраво, за да помагат на семействата си, но като по чудо им се удава да намерят скрито съкровище. Продукцията е отличена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добър млад актьор на Роохола Замани, както и с 3 награди от Иранския национален кинофестивал във Фаджр – за най-добър филм, сценарий и сценография. Филмът ще има прожекция в кино „Люмиер“ на 7 април от 19:00 часа.  

Новият филм на режисьора Бен Цайтлин „Уенди – момичето, което не иска да порасне“ също е в програмата на Киномания. Тази различна версия на историята за Питър Пан е подходяща за цялото семейство.  Приказната визия и динамичният сюжет съчетават загриженост за околната среда и поглед върху конфликта между невинността и невежеството, изоставянето и отхвърлянето. Девин Франс изключително добре се превъплъщава в ролята на непокорната Уенди, в ролята на Питър Пан е Яшуа Мак , участват още Гейдж Накин и Гавин Накин като двамата по-малки братя на Уенди. Прожекцията в кино „Люмиер“ е на 19 април от 19:00 часа.  

Всички изброени филми ще са с прожекции в кината „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното, Euro Cinema, Кино G-8. Пълната програма с точните дати и часове е на www.kinomania.bg  

Не пропускайте и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април в зала 1!  

Киномания ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция. 

Цялата програма на Киномания може да откриете на: kinomania.bg

Билети на касите на НДК и на tickets.ndk.bg

Ключови думи: