На живо

7

Най-възрастният и най-младият участник напуснаха MasterChef

От легендарната кухня си тръгнаха най-възрастната участничка, 62-годишната художничка Диана Бояджиева и най-младият талант, 18-годишният Александър Александров

Публикувано на 01 Април 2021
Най-възрастният и най-младият участник напуснаха MasterChef
Снимка: bTV

Талантливи хоби-готвачи от различни поколения напуснаха тази седмица „MasterChef“.

От легендарната кухня си тръгнаха най-възрастната участничка, 62-годишната художничка Диана Бояджиева и най-младият талант, 18-годишният Александър Александров.

Всеки от тях показа майсторство, въображение и умения в кулинарното шоу на bTV, но малко не им достигна, за да продължат в битката за 100 000 лева.

Класическият Кайзершмарн, популярен като „императорска палачинка“, реши съдбата на Диана по време на стрес теста. Въпреки че не успя да приготви перфектния австрийски десерт, художничката, която за втори път се явява в „MasterChef“, се сбогува с шоуто със самочувствие. „Една спънка не бива да ти попречи да се развиваш, независимо на каква възраст си. Тръгвам си с усмивка и удовлетворение, животът е пред мен“, каза тя.

По-тежко преживя отпадането си 18-годишният Александър, чиято мечта беше да влезе в Топ 10. На елиминациите той сбърка индийското къри с по-лютия му тайландски „братовчед“ и не успя да пренесе журито с ястието си в богатата на силни аромати и вкусове Индия. „Твоят път свършва тук, но какъв път беше само! Ти си най-младият участник в „MasterChef“, който стига до този етап от състезанието. Трябва да се гордееш със себе си, ти си герой!“, каза развълнуван Chef Петър Михалчев на Александър, Chef Роу за първи път не успя да прикрие сълзите си, а останалите претенденти за титлата го изпратиха с аплодисменти.

Мaster клас с Chef Мохамед Рамадан от Египет изправи хоби-готвачите пред тайните на близкоизточната кухня. Състезателите трябваше да повторят рецептите му за кибе, салата табуле и ориз с кайма, но овкусяването със специфични подправки и темперирането на соса се оказаха сериозни предизвикателства. Екзотичното ястие предизвика силни емоции в сирийката Мая Вожничко-Косак, която пристига в България след бомбардировките над родината й. „Тази рецепта ме върна у дома, в Дамаск, преди войната, когато всички бяха богати и щастливи, а аз гледах как баба ми, майка ми, леля ми и сестрите ми правят кибе“, каза тя. Въпреки очакванията именно Мая да се отличи във водения от Chef Рамадан кулинарен урок, Master-престилката спечели фотографката Мария Жекова.

Разделени в два конкурентни отбора, хоби-готвачите трябваше да готвят за екип пивовари като съчетаят вкуса на основното и десерта с този на бирата. Пълно превъзходство показа синият тим, ръководен умело от Мария. Тя предложи отличен компаньон за пивото - пикантно сладко агнешко в бира с два вида чипс, плюс кейк с кестени, солен карамел и шоколад с чили.

Капитанът на червените, актьорът Стилян Желязков, не успя да конструира достатъчно добро меню и понесе разгромяваща загуба от синия отбор с 1 на 8. При готвенето един от неговите съотборници - шофьорът Мартин Банков, поряза ръката си, но след навременната лекарска намеса успя да се върне в надпреварата.

За седма поредна година радио N-JOY посреща всички фенове на добрия вкус в обедната си рубрика „MasterЗона“. Всеки делничен ден от 12:30 ч. слънчевата водеща Нейа води слушателите на кулинарни пътешествия, представяйки им апетитни рецепти и интересни срещи с майстор готвачи. В рамките на обедния ефир феновете на радиото ще могат да чуят новини от актуалния сезон на MasterChef България и ще се вдъхновят със свежи идеи и рецепти за вкусотии, които да приготвят у дома.

Ключови думи: