На живо

7

В Отново на училище говорим за нови технологии

Инспектор N-JOY разговаря със Стоян Тошев от Hicomm за бързото развитие на технологиите в последните години

Публикувано на 08 Септември 2020
В Отново на училище говорим за нови технологии

В кампанията „Отново на училище“ на радио N-JOY обсъдихме въпроса за децата и новите технологии.

Гост в шоуто на Инспектор N-JOY беше Стоян Тошев от Hicomm. Двамата обсъдиха бързото развитие на технологиите в последните години и какво може да се очаква в бъдещите класни стаи.  

Дигиталният специалист спомена няколко интересни новости, сред които са:  

Augmented Reality - добавена реалност, позната от някои игри. Такава например е Pokemon Go. При нея се разхождаш по улиците и търсиш покемони, а екранът на телефона ти е прозрачен. Вървиш и виждаш улиците на града, като така се ориентираш къде и какви покемони можеш да хванеш – това е всъщност е добавена реалност, ползвайки телефона и неговата камера за допълнителна информация.

Още едно предложение за програма за добавена реалност е Sky Map, която позволява да разглеждаш нощното небе, неговите съзвездия, като виждаш не само имената на съзвездията, но и тези на звездите, на планетите. Като цяло можеш да научиш много. Има и приложение, при което насочвайки телефона си към друг човек той ти визуализира местата където се намират вътрешните му органи – сърце, бял дроб, далак, стомах и т.н., което може да е полезно в часовете по биология.

Според Стоян Тошев все по-сериозно ще навлизат облачните системи (Cloud Computing). В бъдещата класна стая учениците вероятно ще се нуждаят от едно единствено електронно устройство за достъп до всички свои учебни ресурси, задачи и домашни и това ще е в облака.

Друга интересна новост са гъвкавите дисплеи, които стават все по-модерни. Когато навлязат на пазара тези гъвкави дисплеи се очаква буквално да могат да се навиват на руло и да се прибират в джоб. Т.е. ученикът ще може на това единствено устройство да извършва всичко необходимо за учебния процес – да пише, да чете, да бъде изпитван, а текстовете, шрифтовете и изобщо всички извършени действия ще могат да се запомнят автоматично и да се записват в облака. А на учениците няма да им се налага да носят нищо друго, освен това устройство.

В бъдеще все по-сериозно ще бъдат застъпени биометричните технологии. За засилване контрола за достъп в училище е възможно учениците да бъдат сканирани, дори без пръстов оптечатък, а чрез заснемане с камера и разпознаване на лице. Такива технологии могат да се използват и за определяне на телесната температура – да няма болни деца в училище.

Тези четци биха могли да проследяват очите на учениците, с което да се анализира как те усвояват и разбират учебното съдържание. След това тези данни могат да се интегрират с адаптивни системи за обучение, които да коригират съдържанието и да го напаснат към стила на учене на всеки ученик.   

Гейм базираното обучение също е нещо, което буди интерес и много вероятно традиционното училищно преподаване в следващите десетилетия да бъде изместено от този тип обучение.

3D печатът също е технология, която ще навлезе в училищата. Когато 3D принтерите станат по-достъпни и в класните стаи има такива, децата ще могат да разпечатват различни свои проекти по трудово, рисуване и др.  

Слушай шоуто на Инспектор N-JOY и утре, когато ще гостува Ирина Христова по темата: Трябва ли децата да ходят на извънкласни занимания (работилници, курсове) или това само ги натоварва допълнително?

Междувременно не пропускай да се включиш в играта и може да спечелиш награди от Мултивитамини Алайв за деца!

Ключови думи: