На живо

7

Опознай нос Чиракман

Нос Чиракман се извисява величествено на Каварненския бряг

Публикувано на 24 Юли 2020
Опознай нос Чиракман

Нос Чиракман се извисява величествено на Каварненския бряг.

Името му означава факел и според историческите източници в миналото е служил за ориентир.

Той се намира на 3 км. южно от Каварна и е красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътя от града до пристанището и морето.

В древността нос Чиракман е висок и внушителен полуостров с голямо значение в навигацията. През І хил. пр. Хр. тук възниква селище, известно с името Бизоне. След продължителен период на упадък, причинен от поредица военно-политически стълкновения и катастрофалното земетресение от І в. пр. Хр., през римската епоха животът в Бизоне започва да се съвзема и от този момент нататък до края на ХІV в. сл. Хр. градът е известен икономически и културен център.

През ранновизантийската епоха, предвид ескалиращата варварска заплаха, Бизоне се премества върху Чиракманското плато, превръщайки се в края на V и началото на VІ в. в силно укрепено селище. Тогава в централната част на крепостта е изградена и църква.

В малкия залив в подножието на нос Чиракман се намират рибарското селище с къщички и много лодки, яхтеното пристанище и плажа. Местността предоставя отлични възможности за практикуване на рекреационен туризъм, както и на екстремни и алтернативни спортове и туризъм, като яхтен туризъм, парашутизъм, делтапланеризъм и пр. 

Информация и снимки: Пенко Георгиев - директор на Исторически музей, Каварна

Ключови думи: