На живо

7

N-JOY Summer се порадва на животните в Зоопарк Варна

Голямото лятно турне N-JOY Summer тази седмица е в района на Варна. Освен всички забележителности в града, не устояхме на изкушението да посетим и Зоопарк Варна

Публикувано на 24 Юли 2020
N-JOY Summer се порадва на животните в Зоопарк Варна

Голямото лятно турне N-JOY Summer тази седмица е в района на Варна.

Освен всички забележителности в града, не устояхме на изкушението да посетим и Зоопарк Варна.

За неговата дейност ни разказа директорът на зоопарка Иванка Стоянова.

Тя ни разкри, че зоопаркът във Варна е открит през 1961г. и оттогава не е прекъсвал дейността си. През годините там е имало различни видове животни, като основните видове се запазват едни и същи – кафява мечка, сибирски тигър, лъв, вълк, лисица, благороден елен, елен лопатар, европейски муфлон, камерунска коза, пауни и др.

В момента в Зоопарка се отглеждат над 470 животни от 58 вида. Преобладаващите видове са тревопасни и водоплаващи птици, но най-атрактивните са естествено хищниците и маймуните.

Най-интересните и екзотични животни, които будят интерес в посетителите са лъв, тигър, два вида маймуни, нанду, камила, кенгуру, дългоносо вече, енот, папагал жълтокачулато какаду, на което тази година е била построена голяма външна волиера, за да може посетителите да му радват целогодишно.

Най-новите и интересни бебета са двугърбото камилче Айвън – за първи път в Зоопарка се ражда двугърба камила. Той се е родил по време на извънредното положение и първите седмици са му се радвали само от екипа на зоопарка, защото той е бил затворен за посещения. Малко след камилчето са се родили три бели вълчета, което е изключителна рядкост. Те вече са на два месеца и наддават много добре на тегло. Последните две седмици са се излюпили много фазани и пауни, като някои от тях са настанени в помещения, които са достъпни за посетителите, за да могат да им се радват. Тази година Зоопарк - Варна отново има бебе маймунка, което може би е най-забавното и игриво животно в целия парк. Общо до момента от началото на годината са се родили 40 бозайника и над 80 птици.

По това време на годината вече повечето животни са създали поколение, така че нови бебета няма да има, но съвсем скоро се очаква в Зоопарка да пристигнат двойка бели елени от вида лопатар. Тази мутация е интересна и рядко срещана в природата, като се очаква към тях да има голям интерес.

Всички деца, влизайки в Зоопарка, искат първо да видят мечката Свобода и игривите маймунки, където прекарват най-много време да ги гледат как играят. От зоопарка са се погрижили младите маймунчета да имат достатъчно играчки и приспособления за катерене, защото те прекарват почти целия ден в игри. Естествено, всички се радват на бебенцата, независимо дали са малки бели зайчета, пиленца или камила.

Работното време на Зоопарк Варна не е променено, като през зимните и летните месеци то се променя с оглед на това каква е продължителността на деня. Работят без почивен ден, като всеки може да се информира за работното ни време и цените на билетите във Фейсбук страницата на Зоопарк Варна или на официалния интернет сайт. Всеки, който иска да посети Зоопарка трябва да се съобрази с общите противоепидемични мерки, като най-важната от тях е спазването на дистанция.

Зоопаркът е и спасителен център и в него се настаняват ранени животни от застрашени животински видове. Важно е да се отбележи, че това се осъществява по строго определени правила – когато дадено животно е ранено или в безпомощно състояние, първо се установява дали е защитен вид или не. Ако видът е защитен, трябва да се подаде сигнал на зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда във Варна, като техен инспектор преценява какви мерки да се предприемат спрямо животното. В центъра идват животни с различни по тежест наранявания, като от зоопарка заявиха, че могат да се похвалят, че всяка година успешно се излекуват и пускат в дивата природа различни видове животни като таралежи, видри, щъркели, сови, керкенези и др. Тази година е бил подписан договор за финансиране от ПУДООС, с което ще бъде ремонтирана част от сградата, пригодена за спасителен център и ще бъде оборудвана със стационар за болните животни. По този начин зоопаркът дава заявка, че има желание да развива дейността на спасителния център и да участва активно в опазването на биоразнообразието на България.

Г-жа Стоянова апелира всички гости на Зоопарка да не хранят животните с внесена от тях храна, защото по този начин те преяждат и могат да се разболеят много сериозно. Всяко животно има определен хранителен режим, като ни увери, че в парка гладни животни няма. Непрекъснатото хранене от страна на посетителите променя поведението на животните и те започват да просят храна, което е опасно за здравето им.

На второ място, всеки който иска да помогне на животните и на нас, може да осинови дадено животно за няколко месеца или година, като по този начин поеме разходите за него. Чрез кампаниите за осиновяване непрекъснато се осигуряват допълнителни лакомства и играчки за животните, както и се обезпечават ветеринарно-медицинските разходи, които понякога са доста големи. 

Всеки, който иска да помогне на някое животно, може да потърси информация на интернет страницата на Зоопарк Варна.

Ключови думи: