На живо

7

Калиакра - вълшебното място!

Днес чаровната Нейа е на гости на Каварна

Публикувано на 21 Юли 2020
Калиакра - вълшебното място!

Ако се смятате за пътешественици, задължително е да посетите Калиакра.

Неповторима е гледката от носа, а свежият морски бриз действа ободряващо и някак носи усещането за романтика.

Освен, че е изключителен природен резерват, Калиакра е и ценна историческа гордост.

През втората половина на 14-ти век е била столица на Добруджанското деспотство, съществувало като самостоятелна българска държава.

Разхождаме се сред възстановените и реставрирани археологически останки, пренасящи ни векове назад в историята на една от най-старите държави не само в Европа, но и в света – България. В края на носа се намира малка пещера, превърната в музей с възстановка как е изглеждало мястото в миналото. Уникално място!

Калиакра е обявена за природен парк през 1941 г. Там има над 309 вида птици, като 100 от тях са защитени, затова и мястото е резерват. Там отново се срещаме с Via Pontica, където Пенко Георгиев – директора на Историческия музей в Каварна, ни уверява, че са наблюдавани над 29 000 прелитащи щъркели, пеликани и жерави. Впечатляващо, нали J  Сега, покрай карантината, популацията на делфини в региона се е увеличила значително и могат да бъдат видени като придружаваща атракция към невероятната гледка.

Мястото е вълшебно! От падането под турско робство в народната памет е останала легендата за 40-те девойки, предпочели морската бездна пред гаврата на поробителите. Всички те вплели косите си една за друга, за да не се откаже някоя и когато слънцето започнало да залязва, скочили във водата.

Легендите за Свети Никола пък твърдят, че земята се е увеличавала, именно за да избяга той от турците там. В крайна сметка той бил заловен и посечен. Сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му.

На нос Калиакра има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис. Това неповторимо място е било посетено от близо 17 000 туристи за месец юни до средата на месец юли. А вие ходили ли сте там?

Ключови думи: