10:30 | 14:45
На живо

Приятно разсеяни с Деси
7

Топ 5 алкохолни коктейли по време на ваканцията

Вижте кои са петте предложения на Илиян Петков - барман във ваканционен комплекс Wave Resort

Публикувано на 09 Юли 2020
Топ 5 алкохолни коктейли по време на ваканцията

Нетърпеливо чаканото лято вече започна и екипът на радио N-JOY даде старт на N-JOY Summer.

В първата седмица на кампанията, която тази година е в подкрепа на българския туризъм, излъчваме своята програма от страхотния ваканционен комплекс Wave Resort.

И за да добавим още лятно настроение, решихме да попитаме барманите на комплекса какви алкохолни коктейли за ваканционно усещане биха ни предложили.

Вижте по-долу петте предложения на Илиян Петков от Wave Resort, на когото поставихме задача да ни направи коктейлно меню от понеделник до петък.

Понеделник:

"Като за първа вечер, при положение, че сме на плажа няма по-добър коктейл, от този кръстен на плаж и такъв, който е класически. Бих ви предложил Дайкири. Той е коктейл, кръстен на плаж, намиращ се в Куба. Коктейлът е изключително стар. Той се появява през 1900 година, като се популяризира и извън Куба по време на Втората световна война. По това време е имало уиски и водка, но заради войната те са били разпределяни по армиите, за да повдигат духа на воиниците. Тогава се е появил и ромът. Дайкири се приготвя от ром, подсладител (захар или плодов сироп) и цитрусов сок, в повечето случаи - лайм, защото е най-подходящ.  Дайкири има разновидности, например ако захарния сироп се подмени с ягодов сироп, се получава ягодово Дайкири". 

Вторник:

"Във втория ден ще поемем към малко по-тропическа и сладка дестинация. След като сме имали време в първия ден да отдъхнем, на втория ден вече сме свежи и Май Тай изглежда добро предложение за коктейл на деня. Май Тай е коктейл, който събира в себе си различни тропически вкусове и те кара да мечтаеш за Пасифика, или Тихия океан, както го наричаме ние. С изпиването на един от тези коктейли добиваме усещането, че вече сме на Хаваи или на Мауи, и не ни е необходимо да мислим за пътувания извън България". Май Тай е алкохолен коктейл, с основа на ром, кюрасо, бадемов сироп и сок от лайм.

Сряда:

"След като бяхме в Латинска Америка и района на Пасифика, днес ще се пренесем в Италия, където също, а и като цяло в Европа имаме уникални плажове. Италианците са измислили едно подходящо питие, Аперол Шприц. Тази напитка е по-скоро предпочитана от дамите, но допада и на господата. Отново, както при повечето класически питиета, съставките са само три: италиански сладко-горчив ликьор, базиран на портокалова кора, италианско газирано вино и сода за баланс на коктейла".

Четвъртък:

"За тази вечер, ще се върнем в Латинска Америка и ще се насочим към една доста колоритна държава, с техния си вид алкохол, който е типичен. Щом говорим за Мексико, значи разбира се става дума за текила и ще ви предложа една Маргарита. Това отново е класически коктейл, с немного съставки, но с утвърден и харесван вкус. Основните съставки на коктейл Маргарита са: текила, цитрусов сок, в най-честия случай - лайм, ликьор трипълсек, който е базиран на портокал и е със сладък вкус. Сервира се в чаша купе, със сол по ръба на чашата, защото всеизвестно е, че мексиканците си пият текилата със сол".

Петък:

Тъй като вече обърнахме внимание на дамите, за да не се почувстват и господата пренебрегнати, днес ще обърнем внимание на един по-специфичен коктейл, който е по-силен. Това е Олд Фешън и както се разбира от името му е  коктейл, който е стара мода, изключително стар коктейл. Това е може би синът на тогавашния Слинг. Олд Фешън е изключително прост, но се прави изключително трудно, за да се постигне добрият му вкус. В коктейла се съдържат отново само три съставки: уиски, захарен сироп и Ангостура Битърс - много силен алкохол, който се смесва с набор от билки и рецептата му е тайна. Преди години Битерсът е бил лекарството за всичко. Боли те глава - Битерс, боли те кръст - Битерс, за всичко са приемали това питие. Олд Фешън е много хубав коктейл, силен, харесван предимно от мъжете, а понеже сме в Балгария, мога да ви предложа уникален Олд Фешън на база ракия", заяви Илиян Петков.

Всеки, които иска да опита неговите коктейли може да го намери във ваканционен комплекс Wave Resort, а в следващите седмици на N-JOY Summer ще обърнем внимание и на Топ 5 на безалкохолните коктейли по време на ваканцията. 

Ключови думи: