На живо

7

N-JOY Summer по следите на птиците в местността „Пода"

Раят за птиците или иначе наречен местността "Пода" - един от основните прелетни пътища в България Via Pontica.

Публикувано на 07 Юли 2020
N-JOY Summer по следите на птиците в местността „Пода

Лятното приключение N-JOY Summer започна и вече обикаля из българското Черноморие.

Тази седмица се намираме в региона на Поморие и ви срещаме с едни от най-интересните забележителности в местността.

Днес водещата Нейа и продуцентът ни Петър се насочиха към „рая за птиците“.

Така свободно можем да наречем местността „Пода“, където се срещат 309 вида птици от общо 1 200, наблюдавани в Европа.

 

 

 Това означава, че не само ¼ от цялото това видово разнообразие може да бъде видяно на едно място в България, но и автоматично нарежда страната ни на 1-во място по най-много видове птици на единица площ.

Местността е наричана още Пода, също Под или Подът. Над "Пода" преминава миграционният път на птиците Via Pontica. Името на местността произлиза от дървен сал – „под“, теглен от въже, посредством който се преминавало през пороса на езерото Мандра до началото на XX век. През 1989 г. със заповед на Министерството на околната среда и водите част от местността е обявена за защитена и предоставена за стопанисване и управление на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Така става първата защитена територия в България, предоставена за стопанисване на неправителствена организация.

Какво представлява природозащитният център „Пода“ и защо съществува той, чуйте в интервюто на Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците в България с колегите ни.

 

 

 

Регионът около Бургас комбинира свръхсолени, полусолени и сладки води, които заедно с морето сигуряват много различни екологични условия и подходящи места за обитаване на голям брой птици, много от които - застрашени от изчезване. 

През годините Природозащитният център (ПЗЦ) на БДЗП "Пода" се превърна в едно от най-привлекателните места в България за многобройните любители на птиците от страната и чужбина. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта, удостоен ес наградите на Фондация "Хенри Форд" и на Асоциацията на немските туроператори. 

Ключови думи: