На живо

7

Мартин напусна MasterChef

Той свали престилката в последния за тази пролет епизод на най-гледаното кулинарно шоу

Публикувано на 14 Май 2020
Мартин напусна MasterChef

След достойна, джентълменска битка, Мартин Методиев свали престилката в последния за тази пролет епизод на най-гледаното кулинарно шоу.

Въпреки че отпадна от надпреварата, 26-годишният мениджър на събития запази доброто си настроение.

„Тръгвам си с преоткрита любов към готвенето, за мен това е най-голямата печалба“, каза той, преди да се раздели с журито и конкурентите си.

10-те най-добри хоби-готвачи на България ще продължат битката към жадуваната престилка и наградата от 100 000 лева през есенния сезон по bTV.  

По пътя към голямата награда състезанието става все по-безмилостно, а всяка грешка се наказва. При приготвянето на императорско ризото с кокосова сметана, диви гъби и спанак, Мартин не успя да балансира подправките, „уби“ отличителния вкус на черния ориз и не отговори на очакванията на Chef Силвена Роу, Chef Петър Михалчев и Chef Андре Токев. Театралната режисьорка Неда също не се  справи на ниво - пилафът й с бял ориз, брюкселско зеле и кестени се оказа преварен, а елиминацията я подмина на косъм.

Останалите участници също готвиха с различни видове ориз, изискващи специфичен подход и познания. За разлика от Мартин и Неда, те се справиха виртуозно и заслужиха аплодисментите на журито. Маркетинг мениджърът Петя приготви любимото си ризото с горски гъби, пармезан и сушени домати, и показа отлично познаване на използваните продукти. Копирайтърът Ивайло се отличи с красиво презентирано басмати с хрупкави пилешки кожички, цедено кисело мляко и пяна от вода от нахут. Въпреки че беше силно притеснен, Красимир създаде неустоим сутляш с яйчен крем, шоколад и отгледан в България ориз.

Освен че приготвиха сладки и солени ястия с популярната зърнена култура, хоби-готвачите преминаха и през тежка отборна битка. Разделени в четири тима от по двама души, те готвиха на смени по 10 минути и поднесоха на журито типична за улицата храна.

Да направят марокански агнешки шишчета, мексикански такос с риба, индийска зеленчукова самоса и китайски пролетни рулца, и да измислят петото ястие сами, се оказа изпитание за психиката им. Екипната работа сблъска не само кулинарните им познания и стилове, но и характерите им. Красимир и Неда се оказаха взривоопасна комбинация и след като се обвиниха взаимно в припряност и хаотичност, катастрофираха в кухнята. Спойката между спокойния Ивайло и стресираната Виолина също се оказа мираж. Виетнамката Куин и сервитьорът Добромир обаче влязоха в ритъм, след като азиатката пое „властта“ и подчини партньора си в кухнята. Музикалният продуцент Николай-Файчето и студентът Димитър също действаха в синхрон и, логично, получиха „Браво!“ за своите ястия. 

В предаването „От 10 до 2 с Нейа“ по радио N-JOY в ежедневната кулинарна рубрика „Мастър Зона“, в която гостуват участници от настоящия и от предишни сезони на MasterChef. Там те  споделят своите рецепти, готварски трикове и съвети при готвене. Сред темите са  застъпени и правилното усвояване на остатъчни продукти с цел намаляване на хранителните отпадъци.

Ключови думи: