На живо

7

Във вторник журито на MasterChef избира топ 10

В последния за тази пролет епизод, любимото и авторитетно жури в състав chef Силвена Роу, chef Андре Токев и chef Петър Михалчев ще изберат най-добрите 10, които ще продължат битката към жадуваната престилка през есенния сезон

Публикувано на 10 Май 2020
Във вторник журито на MasterChef избира топ 10

Битката в любимото кулинарно шоу на България става все по-напрегната, а хоби-готвачите действат все по-твърдо в стремежа си да грабнат престижната титла MasterChef и мечтаната награда от 100 000 лева.

В последния за тази пролет епизод, любимото и авторитетно жури в състав chef Силвена Роу, chef Андре Токев и chef Петър Михалчев ще изберат най-добрите 10, които ще продължат битката към жадуваната престилка през есенния сезон. Кои ще бъдат те, зрителите и феновете ще разберат на 12 май от 21.00 часа. 

За своето завръщане в ефир през есента култовото кулинарно шоу е подготвило за най-големите си фенове ексклузивно видео съдържание, което ще бъде достъпно на masterchef.btv.bg в дигитална поредица “За ненаситните“. Ценителите на добрия вкус могат да следят специални забавни моменти от снимачната площадка, ексклузивни коментари и ценни кулинарни съвети за всеки хоби готвач. А за слушателите на радио N-JOY през новия сезон са предвидени специални тематични рубрики, свързани с шоуто. 

Финалният кулинарен сблъсък в MasterChef се измества за есенния сезон след като мерките на властите срещу разпространението на COVID-19 в България и стъпките за превенция, които предприе bTV Media Group, наложиха промени в програмното съдържание на bTV. Дотогава телевизията ще продължи да концентрира повече ресурси в новините, актуалните предавания и допълнително специално съдържание, посветено на COVID-19. 

***

В предпоследния епизод на MasterChef, излъчен вчера, стана ясно, че закуската вкъщи може да е удоволствие, но в шоуто тя е изпитание. Приготвянето на две яйца и една палачинка по специална рецепта успя да постави под въпрос кулинарните умения на най-добрите хоби-готвачи на България. Четирима от тях се опитаха да създадат ястие, подходящо за началото на деня, в MasterClass, воден от колоритния Chef Владимир Тодоров. Верен на професионалната си философия, че вкусна храна не означава непременно скъпи продукти, носителят на титлата Готвач на България представи яйца „Бенедикт“ по панагюрски и палачинка със сорбе от кокос, портокали и маракуя.

Право да повторят неговата рецепта получиха продуцента Николай и копирайтърът Ивайло, които по-рано се отличиха при готвенето на костен мозък. Преди да пристъпят към действие, те трябваше да посочат с кои двама свои конкуренти ще се борят за Master-престилка. Стратегията им - да изберат по-слаби противници, ги насочи към азиатката Куин и сервитьора Добромир.

Въпреки че всички старателно работиха върху двете чинии и се опитаха да не преварят яйцата и да не „пребият“ белтъците, само един постигна съвършен резултат. Палачинката на Ивайло се оказа недопечена, на Николай - скъсана, а на Добромир - прегоряла. Приготвянето на соса и овкусяването му също спънаха мъжете. За разлика от тях, виетнамката Куин се справи перфектно. Освен комплиментите на журито и на Chef Тодоров, тя получи Master-престилката и се спаси от елиминации.

В последвалия стрес-тест участниците бяха изненадана с екстравагантна задача - да почерпят вдъхновение от съставките в гурме котешка храна и да създадат предястие от висока класа. Участниците решиха да използват агнешко и зелен боб, а журито опита всички предложения, преди да каже тежката си дума.

Театралната режисьорка Неда успя да изкуши Chef Силвена Роу, Chef Петър Михалчев и Chef Андре Токев с мини овчарски пай с агнешко, зелен фасул и млечен сос. Предястието на Красимир - тарт със зелен фасул, агнешко и чесново-млечен сос, поръсен с хрупкави пръжки, също получи одобрение. Критиката се стовари върху мениджъра Мартин, чиято чиния с агнешки котлет с романеско, зелен фасул и ментово олио беше определена като „скучна, неадекватна, неатрактивна и анемична“. Маркетинг мениджърът Петя през сълзи описа своя боб с агнешко като „жалък опит“, а Chef Роу отказа да опита ястието с мотива, че в противен случай би накърнила професионалната си гордост.

Двамата провалили се участници бяха изпратени на елиминации без правото да влязат в предстоящата отборна битка. 

В предаването „От 10 до 2 с Нейа“ по радио N-JOY в ежедневната кулинарна рубрика „Мастър Зона“, в която гостуват участници от настоящия и от предишни сезони на MasterChef. Там те споделят своите рецепти, готварски трикове и съвети при готвене. Сред темите са застъпени и правилното усвояване на остатъчни продукти с цел намаляване на хранителните отпадъци.  

Ключови думи: