На живо

7

Вижте кои участници намериха място в Топ 16 в MasterChef

Вчера Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу сформираха елитната селекция хоби-готвачи

Публикувано на 11 Март 2020
Вижте кои участници намериха място в Топ 16 в MasterChef

Вчера Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу сформираха елитната селекция ТОП 16 хоби-готвачи в България.

„В елиминационното готвене журито раздели всички 35 притежатели на бели престилки от кастингите в три групи, които трябваше да създадат кулинарен шедьовър със специално подбрани продукти от всеки от професионалистите. Носителите на трите златни престилки – Куин Чан, Линда Петкова и Димитър Тончев не участваха в голямата битка, но имаха отговорната задача да изберат основния продукт, който става задължителен за ястията на всички останали.

Първата група на състезаващи се за място в MasterChef разполагаха с едни от любимите съставки на Chef Андре Токев – мастило от сепия, масло, шам фъстък, лимон, кисело мляко, батат, цвекло, целина, свежи билки и черна леща. Димитър реши да улесни претендентите за място на арената на MasterChef и определи пилешките дробчета като достъпен продукт, който да даде равен старт на кулинарите. Въпреки че повечето от тях заложиха на пържена или панирана вариация на субпродукта, Красимир Низамов, Неда Соколовска, Добромир Ганчев и Теодора Бонева се отличиха с прецизно изработени, идейни, вкусни и красиви чинии. Те представиха на журито дробчета „по градинарски“ със сос от жълто цвекло, пастет от дробчета с леща, батат и сос с кориандър, дробчета на фурна с пюре от батат и свежа салата, както и сотирани дробчета и зеленчуци с леща, млечен сос и свежо цвекло.

Втората група имаше задачата да демонстрира познаване на азиатските вкусове, подбрани от Chef Петър Михалчев. Те разполагаха с пресен лук, соев сос, краставици, комбу (ядливи водорасли), кацо буши (изсушена кожа на риба тон), скариди, гъби шийтаке, китайско зеле, жасминов ориз, „тогараши“ (микс от седем подправки) и рибен сос. Куин избра като задължителна съставка за ястията на колегите си черноморски лефер, поради множеството възможности, които предлага. Противно на очакванията на журито, екзотичните продукти вдъхновиха състезателите и те приготвиха интересни комбинации. Своето място в ТОП 16 заслужиха Мартин Методиев, Ивайло Спасов, Елени Александрова и Петя Карабойчева с рибно филе и сос от скариди, лефер, приготвен по два начина с ориз на пара, гъби и прясна туршия от краставици, филе от лаврак с гъби, скариди и шафранов ориз, както и филе със сотирани скариди, рибен бульон консуме.

В третата група съставките пред претендентите за място в MasterChef бяха подбрани от Chef Силвена Роу. Тя им предостави портокал, ядки макадамия, фурми, овесени ядки ,какао, чия, кокосова захар и масло, карфиол и киноа. Линда избра за състезателите основен продукт тиква, който зарадва, но и разочарова готвачите. Към приключението в най-голямата кухня на България продължиха Николай Маджаров – Файчето, Виолина Маринова, Анна Стефанова, Александър Андров и Кристина Казакова със своите авторски рецепти за пикантни равиоли с тиква, сурова веган торта с крем от тиква и шоколад от фурми, тиква с макадамия и фурми, киноа с тиква, фурми, шоколадов сос и ядки, както и тиквена сурова торта и „шоколадови“ трюфели.

 

Ето как изглежда ТОП 16 на MasterChef:

Куин Чан, 26 г., студент, Виетнам

„Като дете, всяка азиатка е обучавана да владее елементарни готварски техники, за да може да се грижи за семейството си, когато му дойде времето. Такава е традицията. По този начин се научих да готвя. От малка обичам магията в кухнята. И по-точно - как от няколко отделни съставки може да се направи нещо вкусно. Чувствам се като магьосничка с малките ми „вълшебни клечки.“

Преди 10 години майка й я е взела при себе си в София. В началото й е било трудно да се адаптира, но с времето характерът й укрепнал. Сега работи като графичен дизайнер. Обича да ходи на караоке и пее вкъщи. Иска да отвори „истински“ виетнамски ресторант в София и сладкарница. Куин отправя предизвикателство към журито на MasterChef - „Ще видим кой държи повече на ориза – аз или Chef Михалчев.“  

Линда Петкова, 40 г., икономист, Канада 

Линда е канадка, щастливо женена за българин от 19 години. Живеят в България от 12 години и имат 3 дъщери. Голямата страст на Линда е сладкарството.

Въпреки че много обича сладкиши, преди години Линда открива, че има непоносимост към глутен и, за съжаление, я е предала на децата си. Една от дъщерите й страда и от диабет. „А няма как да обясниш на малко дете защо не може да яде сладкиши.“ Носи й удоволствие да радва малките с подобни на нейните проблеми. Защото „всяко дете заслужава торта за рождения си ден.“

В MasterChef иска да покаже как диетичната храна също може да бъде вкусна.

Димитър Тончев, 20 г., студент, Пловдив

Като тийнейджър му доскучали принцесите на грил, искал е нещо ново и вълнуващо. Намерил е стара готварска книга, която го вдъхновила. После се запалил по бабините гозби, а след това започнал да следи много професионални готвачи и да се учи от тях.

Живее в Англия, където изучава специалност, свързана с разработката на изкуствен интелект (AI). Често готви за приятелите си в големи количества. „Много обичам като поканя 20 гости, сервирам десерта и цялата стая да затихне.“

Докато готви, се опитва да си обясни всички химични процеси. Експериментатор е. На първо време иска да открие барче за десерти, но е сигурен - „този живот няма да го изживея без да отворя поне един ресторант.“

Красимир Низамов, 34 г., София/Велико Търново

Израснал е в Овча Купел, в семейство с голяма страст към кулинарията. От малък е помагал в готвенето на бабите си. Това създава в него афинитет към вкусната храна и събужда желание да готви сам още от втори клас. След като среща жена си, решава да направи промяна в живота си. Напуска София и работа си и се мести във Велико Търново. След раждането на двете му деца, осъзнава, че моментът да следва мечтите и влеченията си е настъпил. Често чете на малките книжката „Как дядо Желе откри пътя на усмивките“  и мечтае също като героя да открие своя път към щастието. Затова се впуска в предизвикателството MasterChef. Иска да спечели титлата, а наградата ще му даде възможност да финансира и други свои мечти като дървообработката.

Неда Соколовска, 38 г., театрален режисьор, София

Неда е театрален режисьор и се занимава с документален театър. Спектаклите, които поставя, са базирани на интервюта с реални хора и засягат наболели проблеми в обществото. На 23 години е заминала за Хелзинки, за да учи режисура. По време на следването си е развила кулинарните си умения и е научила основите на финландскта, индийската и тайландската кухня.

Помагала е в кухнята от малка и пази потомствената рецептурна книга от баща си. „Родителите ми възлагаха да беля лука и картофите от невръстна възраст. Израснах в една кухня, в която постоянно се готвеше. Храната ни сплотяваше като семейство.“ Дори в шести клас е закъсняла за училище, защото й хрумнало да прави баница на разсъмване. През цялото време във Финландия си е заквасвала българско кисело мляко. Сега, когато вече е в България, си приготвя домашна лютеница.

Мечтае да направи театрално-кулинарен проект, в който зрителите да бъдат и действащи лица в едно истинско гурме приключение с реална храна и вълнуващ сюжет.

Добромир Ганчев, 42 г., сервитьор, София

Започнал е да готви през 2001 година, когато се и преместил в София. „За щастие винаги съм бил заобиклен от готвачи – приятели, съквартиранти. Всички те са ми вдъхновители и съветници.“ Работи като сервитьор от 15 години. Баща му е музикант и му е подарил първата китара. Добромир е голям фен на метъл музиката. Вокал е на групата URBAN GREY от 2004 година. Често си првят партита с други групи, а той готви. Смята се за „царя на българската национална кухня“. Мрази броколи и веган кухня. С наградата на MasterChef иска да сбъдне мечтата на бандата да подгряват групи от ранга на Slayer.

Теодора Бонева, 43 г., управител на семеен ресторант, София

Преди да се запознае с мъжа си, Теодора винаги е мечтала да има ресторант. Когато се срещнали, се оказало, че той има собствено заведение и днес тя работи като управител в него. Като един истински педант признава: „Аз съм диктатор, но мога да бъда и дипломат.“

Теодора е дейна и енергична,  обожава да готви, а новата ѝ цел е да спечели MasterChef и да се развие като професионалист. Участва в шоуто не просто, за да вземе бялата престилка, а за да спечели титлата MasterChef и голямата награда.

Мартин Методиев, 26 г., мениджър събития, София

Докато е следвал в Ливърпул, не е имал възможност да ходи по ресторанти и му се е наложило да си готви сам. С времето се е запалил, прочел много кулинарни книги и последвал YouTube канали. „Бях изненадан колко бързо се влюбих в готвенето. Самата идея да направиш някого щастлив с храната си е страхотно усещане.“

Приятелката му умира за паста и пица. „Някой ден вероятно ще имам пещ, специално за класическа неаполитанска пица.“ Много е критичен към себе си и въпреки аплодисментите, винаги се опитва да усъвършенства рецептите си.

Работи като мениджър събития в голяма компания. Мечтата му е да пътува по света, да опитва различни храни и да ги показва в YouTube. Според него MasterChef е ключът към осъществяването й.

Ивайло Спасов, 37 г., копирайтър, Кърджали

Ивайло работи като копирайтър, пише за музика и кулинария, организира партита. Разглежда храната като културен феномен, защото тя може да променя съдби, да учи на дисциплина и самоконтрол.

Роден е и е израснал в Кърджали. Баба му и дядо му са тракийски бежанци и покрай тях е опознал близкоизточните вкусове и продукти като нахут, тахан, трахана. Прекарал е две години в Берлин, където се е вдъхновил от интернационалната кухня.

И до днес се определя като кулинарен авантюрист – обожава да се разхожда из уличките до Женския пазар и да опитва street food. Мечтае да има собствено местенце за улична храна, където да предлага сочно и добре овкусено месо, хляб и туршии, „които те карат да слюноотделяш.“

Елени Александрова, 28 г., човешки ресурси, София

Когато е на 14 години, заминава за Италия със семейството си. Кулинарните традиции там я вдъхновяват самата тя да започне да готви. Работила е като сервитьор в два ресторанта. Искала е да си отвори свое местенце, но от банката не й отпуснали кредит. Върнала се е в България преди 5 години. Мечтата й за собствен ресторант или пекарна още е жива, затова се е прицелила в 100-те хиляди лева от MasterChef. Обича предизвикателствата, а и по душа е авантюрист – кара кайт сърф, кану и ходи на риболов.

Петя Карабойчева, 32 г., маркетинг мениджър, Панагюрище

На 19 години е напуснала родното Панагюрище и е живяла в Албена,  Варна и Бургас, преди да се установи в София. Баща й е бивш военен майор и Петя е наследила силно изразена педантичност. „Нещо или трябва да се прави, както трябва, или изобщо да не се прави.“, смята тя. 

Запалила се е по кулинарията покрай свой приятел. Започнала да готви по-сериозно, когато се е преместила в София. Определя се като отдаден чревоугодник. Преди 3 години създава свой кулинарен блог, а преди година и своя маркетинг компания, насочена предимно към social media marketing. Мечтае за собствен ресторант, в който ще работи „само с мъже“.

Николай Маджаров, 50 г., музикален продуцент, София

Николай е музикален продуцент. Свирил е на пиано, а в последствие се e ориентирал към електронната музика. Той е един от създателите на първата БГ група за електронна музика „Тибетски сърца“.

Има еврейски корени – през 1400-та година неговият древен род е изгонен от Испания. Баба му е била отличен познавач на европейската и еврейска кухня. Има 2 по-големи сестри, а майка му и баща му са пътували много по света като строителни инженери. Децата са оставали сами вкъщи и е трябвало да си готвят от 2-те кулинарни книги, които са имали у дома. Редували са се, кой да е отговорник на кухнята.

Николай има две деца – дъщеря на 23 години и син на 8 години. Определя се като авантюрист. Обича да се предизвиква, за да има истории, които да разказва на децата си. „Човекът си отива, историите остават.“, смята той. Кара мотор по 60 000 км на година, замръква на всякакви места, а миналата година е обиколил казахстанската пустиня. Изминавал е „пътя на кебапа“ – Искендер, Адана, Измир. Най-далечното място, до което е стигал с мотор, е границата на Монголия. Докато е карал близо 4000 км през най-суровата част на Сибир, е опитал екзотични местни специалитети.

Участва в MasterChef, защото предизвикателството дава смисъл на живота. Така се създават истории. А и като един истински евреин смята, че 100 000 лева не са никак малко пари.

Виолина Маринова, 32 г., домакиня, Русе

Виолина е домакиня и майка на двама сина, която се е посветила изцяло на семейството си. Завършила е право, но помага в бизнеса на мъжа си за отглеждане и преработка на орехи.

Налага й се да е много креативна в кухнята, защото „вкъщи всички са много капризни за храна.“ Съпругът й харесва традиционни ястия, здравословното състояние на големия й син изисква специфична диета, а малкият е с алергия към млечни продукти. След 9 години като всеотдайна майка и съпруга, иска да направи нещо за себе си и да победи на арената на MasterChef.

Анна Стефанова, 35 г., Мисис България 2017, Чирпан

Родена в Чирпан, но живее от 15 години в София. Майка е на две момчета. През 2017 година, 4 месеца след раждането на втория си син, става Мисис България. Представила е страната и на Мисис Европа в Гибралтар, където се е класирала на трето място. Работи в телеком, но смята, че може да е и още по-дейна, защото „съм спортен тип и не се отказвам.“ Като малка дядо й я тласнал към готвенето. Заедно са правили кекс, обичала е да сервира на родителите си.

„Винаги съм била фен на предаването и съм си представяла как готвя в кухнята на MasterChef.“, споделя тя. Голямата й мечта е да има сладкарница.

Александър Андров, 29 г., мениджър на барове и ресторанти, София/Малта

От 7 години живее на остров Малта. В началото е транжирал пилета във верига за бързо хранене. Последно е работил като качествен контрол на ресторантите и баровете в голям хотел на острова. Иска да се върне в България и MasterChef е възможност да се установи тук.

Кристина Казакова, 31 г., модел, танцьор и хореограф, София

Израснала е в строга среда с майка педагог и баща полицай. На 11-годишна възраст е станала модел. На 19 години е спечелила международен конкурс за най-красиво тяло и снимала за множество списания. В момента е танцьор и хореограф в балет.

Започнала е да готви, след като заживяла със съпруга си. Има син на 7 години. В момента дели времето си между България и Италия. Кристина е убедена: „Абсолютна глупост е, че красивите жени не могат да готвят, а по цял ден си мислят за маникюра. Повечето от жените, които виждате по телевизията, са отлични домакини“.

Ключови думи: