На живо

7

Евровизия обяви конкурс за нова версия на химна си

Кандидатите ще трябва да предложат вдъхновяващи интерпретации на Te Deum

Публикувано на 20 Февруари 2020
Евровизия обяви конкурс за нова версия на химна си

Тази година се чества седемдесетата годишнина от създаването на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Организацията обединява публичните телевизии и радиа в Европа и е главният организатор на най-големия музикална надпревара в света - Евровизия.

За да отбележат събитието EBU организират конкурс за вдъхновяващи интерпретации на “Te Deum” на Марк-Антоан Шарпантие. Композицията е позната на телевизионните зрители като химн на Евровизия.

Организаторите призовават кандидатстващите в конкурса да бъдат креативни и да не поставят ограничения пред себе си. Те търсят интерпретации на химна, които отразяват ценностите на Европейския съюз за радио и телевизия - разнообразие и иновативност. Не се поставят ограничения в стиловата рамка и се допускат всякакви стилове - рап, поп, опера, рок, джаз, фолк. Добре дошли са и всякакъв вид импровизации, които са различни и дръзки.

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран споделя: “Обществените медии предоставят стойностно, информативно и забавно съдържание за милиони хора, но за нашата годишнина предаваме творческата щафета на нашата публика”. 

Участниците трябва да качат своето видео в Инстаграм, да използват хаштаг #EBU70contest и да отбележат профила @ebu_hq. Крайният срок е 1 април, като единственото условие е лицата да имат навършени 18 години.

Победителят ще спечели 2 билета за големия финал на Евровизия 2020 на 16-и май, настаняване в хотел по време на конкурса в Ротердам и възстановяване на пътни разходи.

Двата полуфинала и големият финал на Евровизия 2020 ще се проведат на 12-и, 14-и и 16-и май и ще бъдат излъчвани пряко по БНТ 1 от 22 часа. Представителят на България Виктория ще вземе участие във втория полуфинал. 

Ключови думи: