На живо

7

Победителят в Санремо ще представи Италия на Евровизия

Антонио Диодато ще пее за страната си, която е една от най-успешните държави в конкурса след завръщането в него през 2011-a година

Публикувано на 10 Февруари 2020
Победителят в Санремо ще представи Италия на Евровизия

Певецът и композитор Антонио Диодато спечели голямата награда във финала на юбилейното 70-то издание на фестивала за италианска музика Санремо.

Така той получи правото да представи Италия с песента си "Fai rumore" (Вдигаш шум) на Евровизия 2020 - най-престижната музикална надпревара в Европа, гледана от над 200 милиона зрители в цял свят.

38-годишният Диодато потвърди, че ще представи Италия в Ротердам по време на пресконференцията след победата си в Сан Ремо и сподели пред италианските медии: “Щастлив съм, че ще мога да бъда посланик на италианската музика пред света. Евровизия е страхотна възможност за всеки един изпълнител.”

Диодато оглави безапелационно вота на журитата, телевизионните зрители и журналистите и победи в надпреварата, в която участваха още 22 популярни италиански изпълнители. Сред тях беше победителят от Санремо 2017 Франческо Габани, който остана втори в тазгодишната издание с песента си "Viceversa“ (Обратно). На Евровизия 2017 в Киев Габани завърши на шесто място с един от най-големите хитове в Италия за последното десетилетие "Occidentali's karma“ (Кармата на западняците). И тази година Санремо отбеляза огромни зрителски рейтинги - над 10 милиона зрители пред екрана във финалната вечер.

Италия е една от най-успешните държави в конкурса след завръщането си на Евровизия през 2011-a година, когато Рафаел Гуалази завършва втори във финала в Дюселдорф. В Тел Авив през 2019-a Италия се класира отново втора с хита “Soldi” (Пари) на Mahmood, който и до днес намира място в ефира на много музикални телевизии и радиа в цяла Европа .

Двата полуфинала и големият финал на Евровизия 2020 ще бъдат излъчени на живо по БНТ1 на 12, 14 и 16 май от 22 часа. Българският представител на Евровизия 2020 Виктория Георгиева ще вземе участие във втория полуфинал на конкурса на 14 май, а Италия ще се представи директно във финала. 

Ключови думи: