На живо

7

Излязоха юбилейни издания, посветени на Хари Потър

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития

Публикувано на 13 Ноември 2019
Излязоха юбилейни издания, посветени на Хари Потър

Днес в книжарниците в цялата страна ще бъдат разпространени български юбилейни издания на седемте романа за Хари Потър.

Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излезе с авторски корици от изключителния български илюстратор - Любен Зидаров.

Художникът е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата.

Роден на 23 декември 1923 г. и започнал да твори в началото на 50-те години на миналия век, Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Любен Зидаров, по всяка вероятност, е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата. 

Седемте юбилейни издания, посветени на „момчето, което оживя“, излязоха на 13 ноември – датата, на която през 2000 г. у нас се появява първият роман „Хари Потър и Философският камък“. Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти. 

До 17 ноември в София, в градинката на „Кристал“, творби на Любен Зидаров към седемте юбилейни издания ще бъдат показани в галерия на открито. Изложбата представя майсторския и нестандартен подход в работата на именития български художник по отношение на книжния феномен „Хари Потър“. 

Ключови думи: