На живо

7

Кралят на циганската цигулка с концерт в София

На 14 декември Лакатош ще излезе в Зала 1 на НДК със своя колоритен ансамбъл и Оркестъра на Classic FM Radio

Публикувано на 22 Октомври 2019
Кралят на циганската цигулка с концерт в София

На 14 декември софийската публика ще има първа среща с легендата Роби Лакатош.

Наследник на Краля на цигулката от времената на Брамс и Лист – Януш Бихари, Лакатош направи от цигулката пресечна точка на класиката, джаза и чардаша.

Той идва в София, след като е посрещан с овации в най-големите зали в света – Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол, Операта в Сидни и е определян от критиката като „Цигуларя с най-бързите пръсти“.

Лакатош и бендът му са търсени гости на големите фестивали на Европа, свирят в най-престижните зали и на Америка, Австралия и Япония, а критиката по цял свят ги адмирира. 

Тези дни една от българските национални телевизии ускори срещата с легендата Лакатош. Кралят на циганската цигулка вече прие телевизионен екип на bTV в Будапеща. Операторът Иван Китанов и журналистът Георги Тошев прекараха един емоционален ден в компанията на именития музикант, той ги вози с личния си мерцедес, разведе ги из квартала, където е израснал, преди да замине за Брюксел, показа им къде живее днес, покани ги и в любимото си кафене, където ги среща с няколко от музикантите от своя фантастичен ансамбъл. Докосващо сърцето беше посещението в катедралата, където са погребани родителите му, а срещата с дъщеря му и с любимия внук разтопи и Лакатош, и екипа. Денят завърши в един от най-старите и престижни ресторанти в Будапеща с гледка към величествения Дунав, където кръвта на Роби не се сдържа и той изненадващо се включи с виртуозен експромпт в шоуто на групата цигански музиканти, стъписани от факта, че свирят с една истинска музикална легенда. 

bTV ще излъчи филма през ноември в поредицата „НепознатиТЕ“ , която празнува 10 години в ефир. 

На 14 декември Лакатош ще излезе в Зала 1 на НДК със своя колоритен ансамбъл и Оркестъра на Classic FM Radio. Харизматичен импровизатор, композитор и аранжор, той превръща всеки свой концерт в свръхемоционално преживяване за публиката. Неизменно присъства в класациите за най-добрите цигулари в света от последните две десетилетия, на сцената си партнира с имена като Вадим Репин, Максим Венгеров и Найджъл Кенеди. 

Сърцето на унгареца тупти в ритъма на големия джаз - свири със Стефан Грапели, а сър Йехуди Менухин се възхищава от неговите джаз импровизации. Заедно с бенда си има многобройни записи, един от последните - „La Passion“ - на живо пред 5000 души в Операта на Сидни. 

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК се организира от Elite PM Agency. Билети за концерта на Роби Лакатош могат да се закупят от НДК, Мрежата на Евентим в цялата страна и Eventim.bg.  

Ключови думи: