На живо

7

Документален театър показва демографията на Пловдив

100% е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови

Публикувано на 11 Октомври 2019
Документален театър показва демографията на Пловдив

Уникалното представление „100% Пловдив“ ще бъде част от закриващите събития на програмата на Европейска столица на културата.

На 17, 18, 19 и 20 октомври 2019 г. документалният театър „100% Пловдив” ще представи портрет на града в 100 лица на сцената на Драматичен театър – Пловдив. Събитието е с вход свободен.

Базиран на статистически данни, проектът включва 100 пловдивчани, представляващи демографията на града.

Немската театрална трупа Римини Протокол/Rimini Protokoll и българското студио за документален театър VOX POPULI вече избраха всички участници. Задачата им не беше лесна, защото кастингът се базира на строги правила, прилагани вече в повече от 35 града. В началото селекцията започна с един човек. Вече избран той имаше само 24 часа, за да препоръча друг. Вторият препоръча следващия и така щафетата се предаде до достигане на предствителната група от 100.

Участниците в този различен тетаър са много различни като възраст, социален статус и етнос. В него 17 пловдивски деца влизат в ролята на разказвачи на истории в четирите дни, когато ще се игрят представленията. Те са на възраст от няколко месеца до 14 години. Засега остава изненада как няколко месечните бебета ще се представят на сцена. Най-възрастният участник е на 74 години.

Доктори, доценти, женени, разведени, спортисти, безработни, обитатели на неподозирани кътчета в града и хора с нестандартни хобита са малка част от 100-е находки на организаторите, които по време на кастинга, продължил 3 месеца, са натъкнаха на истории, които за самите тях са толкова невероятни и любопитни, че смятат да ги разкажат и в други свои проекти.

“Впечатлени сме от мотивацията на поканените пловдивчани. Повечето са много отдадени и амбицирани да участват в спектакъла, а за това се иска смелост” разказа Неда Соколовска. Сподели един от организаторите на проекта.  

На 17,18,19 и 20 октомври Драматичен театър Пловдив и спектакъла „100% Пловдив“ очакват всички любопитни зрители. 100% е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови. Представление, създаващо жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.  

От 1 октомври 2019 може да вземете своя билет на касата на Драматичен театър - Пловдив всеки делничен ден от 10:00 ч. до 14.00 ч. и от 15.00ч до 19.00 ч. Ако предпочитате, може да запазите предварително своето място онлайн до 15 октомври. За целта е нужно да изпратите имейл на [email protected], в който да посочите на кое име да бъдат запазени местата, както и за коя от четирите дати. Билетите, запазени онлайн, можете да вземете до 30 мин. преди представлението на касата на театъра. На едно име могат да бъдат запазени максимум 4 места. Повече информация можете да откриете във фейсбук събитието на проекта.   

За Римини Протокол: 

Хелгард Хауг (1969), Щефан Кеги (1972) и Даниел Ветцел (1969) се срещат в Института за Приложни театрални изследвания в Гийсен и по-късно работят заедно в различни комбинации, под името Rimini Protokoll/Римини Протокол. Те са признати за едни от лидерите и основоположници на театрално движение, известно като „Reality Trend” (Theater der Zeit, или букв. „Театър на Времето“), което упражнява силно влияние върху алтернативната театрална сцена на XXI век.  

Всеки проект започва от конкретна ситуация на определено място и след това се развива чрез интензивен процес и задълбочено проучване. Римини протокол са привлекли международно внимание с артистичните си постижения, които се провеждат на граничната зона между реалността и фикцията.  

Например Римини Протокол превръщат в перформанс Ежегодното събрание на акционерите на Daimler през 2009 г, а през 2008 създават 100% Stadt (100% град) със 100 статистически представителни жители на градове като Берлин, Цюрих, Лондон, Мелбърн, Копенхаген и Сан Диего.  

В Берлин и Дрезден те изграждат аудио инсталации, в които оригинални протоколи за наблюдение на Щази могат да бъдат слушани на андроид телефони. В Хамбург организират "Weltklimakonferenz“ - симулация на Конференцията на ООН за промените в климата. Последната продукция на Римини протокол е тетралогията" Staat 1-4 "с акцент върху постдемократичните феномени.  

От 2000 г. досега триото Хауг/Кеги/Ветцел поставят своя “театър на експертите” както на сцената, така и в градските пространства, представен от непрофесионални актьори, които се наричат „експерти“ по тази причина. От 2004 г. Римини Протокол са установени в международния театрален център HAU в Берлин. Първият спектакъл „100% град“ е поставен през 2008 г. в Берлин. Оттогава спектакълът е бил в повече от 35 града по цял свят - Лондон, Париж, Марсилия, Виена, Кьолн, Дрезден, Копенхаген, Амстердам, Рига, Токио, Филаделфия, Сао Пауло, Мелбърн и др.   

Ключови думи: