На живо

7

Оличиха саундтрака на Чернобил

Композиторката Hildur Guðnadóttir спечели първата си награда EMMY

Публикувано на 19 Септември 2019
Оличиха саундтрака на Чернобил

През последните месеци Hildur Guðnadóttir е сред най-популярните и често споменавани имена в света на филмовата и музикалната индустрия.

Освен талантлива композиторка, певица и челист, тя е автор на музиката към нашумелия сериал на HBO - Chernobyl.

Албумът излезе само преди месец и вече е спряган за един от най-успешните саундтраци на годината.  

Изданието излиза у нас от Анимато Мюзик/Universal Music Group и е налично във формат стандартно CD в онлайн магазин MusicMall.bg.  

Преди броени дни, за музиката към Chernobyl, Hildur Guðnadóttir получи първата си награда EMMY за “Изключителна музикална композиция към сериал или филм”. Номинирани в нейната категория бяха също David Arnold (“Добри поличби”), T Bone Burnett (“Истински детектив”), Kris Bowers (“Когато ни видят”) и Edward Shearmur (“Бягство по учебник”). Церемонията се проведе в Microsoft Theater в Лос Анджелис.

Guðnadóttir коментира своя успех така: “Това лято, проследяването на реакциите на зрителите на сериала на HBO – Chernobyl беше невероятно преживяване. Продукцията разглежда бедствието с респект и реализъм и упорито работих над това да създам музика, която да импонира на посланието на всяка една сцена и да засилва въздействието й. Исках зрителите да изпитат чувството, което биха изпитали ако бяха на мястото на случващото се и да разказват историята за страх, загуба и човешка грешка“.  

Напрегнатата и зловеща музика на Guðnadóttir изиграва ключова роля в завладяващите, клаустрофобични и драматични събития в Chernobyl. Преди старта на снимките на сериала, живеещата и творяща в Берлин композиторка, облечена в предпазен костюм, прекава цял един ден на мястото на събитията, за да усети атмосферата и енергията, с които е пропито то.  

Изпълнителният директор за нов репертоар на Deutsche Grammophon, Christian Badzura, отдава почит на сериозното творческо въздействие на Guðnadóttir върху поредицата за Чернобил. “Hildur е създала призрачно красива музика. Иновативният и съгласуван музикален език е толкова тясно обвързан със случващото се в сериала, така че картина и звук се превръщат в едно естетическо преживяване.“, с вълнение споделя той.  

Hildur Guðnadóttir е от исландски произход, челистка, изпълнителка и създателка на музиката към редица филми, сред които предстоящият Joker (2019), Sicario: Day of the Soldado (2018), Strong Island (2017) и Mary Magdalene (2018). Hildur е излизала на сцена и е записвала заедно с Múm, Ryuichi Sakamoto, The Knife, Fever Ray и Jóhann Jóhannsson.  

По време на музикалната си кариера Hildur Guðnadóttir е издала 4 високо признати от критиците солови албуми: Mount A (2006), Without Sinking (2009), Leyfðu Ljósinu (2012) и Saman (2014).  

Ключови думи: