На живо

7

Отношенията между майки и дъщери

След като миналата седмица в рубриката „Загубени в превода“ Инспектор N-JOY и Елена Димитрова – Ангелова обсъдиха отношенията майка – син, сега темата е майка - дъщеря

Публикувано на 14 Ноември 2023
Отношенията между майки и дъщери

След като миналата седмица в рубриката „Загубени в превода“ Инспектор N-JOY и Елена Димитрова – Ангелова обсъдиха отношенията майка – син, сега темата е майка - дъщеря. 

Един сигурен начин да оставим дълготраен негативен отпечатък върху своите дъщери е постоянната критика. Когато критикуваме редовно своите деца и им вменяваме чувство за вина, ние нарушаваме неговата самооценка и се грижим за това то да няма никакво самочувствие.

Особено опасни за психическото здраве на нашите дъщери са привидно невинните вметки за техния външен вид и коментарите за тяхното тегло, облекло и грим. Също така да прехвърлим своите лични мечти и цели в живота върху момичетата си означава да пренебрегнем напълно тяхната същност и съществуването им като отделни и независими индивиди. Важно е да помним, че дъщерите ни не са просто подобрени версии на нас самите.

Друго вредно убеждение на майките е това, че трябва да превърнат дъщерите си в амбициозни мъжемразки, за да бъдат те успешни и самостоятелни. Ние често не осъзнаваме голямото влияние, което нашите лични убеждения и думи имат върху начина, по който децата ни ще гледат на света, когато пораснат. Това е важно особено през пубертета, когато отношенията между момичетата и момчетата понякога могат да бъдат доста конфликтни.

Основната стъпка в отглеждането на пълноценни индивиди със здрава психика е изграждането на увереност у тях. Трябва да покажем на своите дъщери, че те са достатъчни сами по себе си и няма нужда да се доказват, за да заслужат нашата обич и подкрепа.

Още съвети как да постигнем това можете да чуете в аудиофайла на страницата.

Ключови думи: