На живо

7

Тази нощ ще наблюдаваме Суперлуна

Това съобщи Пенчо Маркишки - физик в Института по Астрономия с национална астрономическа обсерватория - Рожен при БАН, както и член на катедра Астрономия към СУ

Публикувано на 13 Юли 2022
Тази нощ ще наблюдаваме Суперлуна
Снимка: Pexels

Тази нощ ще наблюдаваме Суперлуна. 

Това съобщи пред Нейа, водещата на шоуто "От 10 до 2", Пенчо Маркишки - физик в Института по Астрономия с Национална астрономическа обсерватория - Рожен при БАН, както и член на катедра Астрономия към СУ.

Ученият разказа, че през 2022 година наблюдаваме два пъти явлението Суперлуна. Първият път това беше преди месец - на 14 юни. Следващото Суперлуние ще бъде на 13 срещу 14-ти юли.

Суперлуние е когато имаме близки във времето лунен перигей, когато е най-близо до Земята, и в разлика от няколко часа от този момент, имаме и пълнолуние. В този случай Луната е с около 7% по-голяма отколкото в случая, когато тя е на средно разстояние от Земята и около 16% по-ярка, пак в сравнение със средната й яркост. 

"Много хора са с убеждението, че виждат Луната по-голяма, което е един такъв зрителен ефект, наблюдаващ се не рядко, когато имаме Слънце или Луна - изгряващи или залязващи близо до хоризонта. Сигурно за слушателите ще бъде изтересно, че когато съзвездията са близко до хоризонта също изглеждат по-големи по размери. Например някои емблематични съзвездия с много добре познати фигури като Орион и Голямата мечка, когато са ниско до хоризонта също изглеждат по-големи", добави Маркишки.

...............................................................................................................................

Пенчо Маркишки е автор на излязлата наскоро от печат книга "Гид на любителя астроном 2022". Освен традиционната астрокалендарна част, във втората половина на книжката читателят ще открие статии, посветени на най-важните принципи в геометричната оптика, приложими в практиката на астронома любител. Описани са методи за измерване на оптичните параметри на лещи и обективи. Обърнато е внимание на различните видове оптични аберации. Подробно са разяснени методи за изчисление на параметрите на телескопи, чиито възможности са разширени чрез леща на Барлоу, чрез окулярна проекция или с фокален редуктор. Като пример за приложение на същите похвати в професионалната астрономия, е описан начинът на работа на част от светоприемната апаратура в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Чуйте повече за Суперлунието в аудиофайла по-горе на страницата.   

Ключови думи: