На живо

7

41 държави ще участват на Евровизия 2021

Събитието ще се проведе на 18, 20 и 22 май в Ротердам

Публикувано на 27 Октомври 2020
41 държави ще участват на Евровизия 2021
Снимка: Eurovision Bulgaria

41 държави потвърдиха участието си на конкурса за песен Евровизия 2021.

Събитието ще се проведе на 18, 20 и 22 май в Ротердам, а трите конкурсни вечери ще бъдат излъчени на живо по БНТ 1 от 22 часа.

До момента 20 артисти са получили втори шанс да представят страната си на най-голямата музикална надпревара в света. Сред тях е и артистът на България Виктория Георгиева.

Още през май месец Българската национална телевизия потвърди участието на Виктория, която трябваше да пее за България на Евровизия 2020. Тя ще получи втора възможността да се качи на сцената на конкурса и да представи страната ни пред близо 200 милиона зрители. Според анализатори и букмейкъри, песента ѝ "Tears Getting Sober" беше големият фаворит за победа на отмененото 65-о издание на конкурса. Премиерата на песента, с която Виктория ще представи България догодина, е планирана за месец март 2021 година.

Част от изпълнителите, които ще получат втора възможност да се включат в конкурса са белгийската група Hooverphonic, младата певица Roxen от Румъния, поп звездата Блас Канто от Испания и Дестини Чукуниере от Малта, която беше големият победител в Детската Евровизия 2015 в София. Последният потвърден участник е групата Daði og Gagnamagnið от Ислания, чиято песен за Евровизия 2020 “Think About Things” се превърна в хит в социалните мрежи.

Пълен списък с потвърдените участници до момента:

1. Австралия: Montaigne

2. Австрия: Vincent Bueno

3. Азербайджан: Efendi

4. Белгия: Hooverphonic

5. България: VICTORIA

6. Чехия: Benny Cristo

7. Грузия: Tornike Kipiani

8. Гърция: Stefania

9. Израел: Eden Alene

10. Латвия: Samanta Tīna

11. Малта: Destiny Chukunyere

12. Молдова: Natalia Gordienko

13. Нидерландия: Jeangu Macrooy

14. Румъния: Roxen

15. Сан Марино: Senhit

16. Словения: Ana Soklič

17. Испания: Blas Cantó

18. Исландия: Daði og Gagnamagnið

19. Швейцария: Gjon’s Tears

20. Украйна: Група Go_A

В средата на септември Европейският съюз за радио и телевизия и трите национални телевизии на Нидерландия обявиха 4 възможни сценария, чрез които гарантират провеждането на конкурса през 2021. При влошена епидемиологична обстановка, организаторите планират провеждане на конкурса чрез въвеждане на специални мерки, сред които са социална дистанция в залата и дистанционни изпълнения на живо от специално изградени студиа. Окончателният избор за това как точно ще се проведе конкурса предстои да бъде взет в началото на следващата година. 

Ключови думи:
@