Лидия Петкова MasterChef 7 гостува на водещата Нейа в рубриката MasterЗона по радио N-JOY.
Бесарабската българка се мести от Молдова в България преди 20 години. По професия е филолог, а от скоро съм и инфлуенсър - каналът й в Tik Tok се радва на голям интерес.
Мечтае да спечели титлата и с наградата от 100 000 лева да отвори малък семеен ресторант, който да е със средиземноморска кухня.
Идеята за участието й идва от последователите на кулинарните й канали.Убедена е, че способността й да върши няколко неща едновременно би й помогнало в кухнята. Вдъхновена е от руската и украинската кухня. Често приготвя тестени изделия от типа на пирог, пирожки и баници.
Почитателка е на изисканата френска кухня и сподели, че често приготвя месо по френски, за което са нужни месо по избор, лук, ананас от консерва, кашкавал и майонеза. Сподели, че още не е пробвала да готви телешко и крокодилско, но и не би искала да опитва този тип меса. Не е склонна да вкуси кървавица или насекоми.
Плодове и зеленчуци и домашно приготвяна храна - това според Лидия е правилното решение за всеки родител, който иска децата му да се хранят здравословно. Харесва съветите на Гордън Рамзи и Джейми Оливър.
50-годишната кулинарка сподели, че в Молдова, също както в България, си приготвят качамак, наричат го магалига и го правят с пръжки, със сирене с масло. Традиционни ястия са още Зама - пилешка супа с домашно приготвено фиде, както и Мититеи - телешки кебапчета, които са по-къси като форма и се сервират със мариновани сини сливи.
Чейте целия разговор с Лидия Петкова тук.