На живо

7

Ваканцията свършва, а сега накъде?

Слушайте шоуто на Инспектор N-JOY и кампанията Отново на училище, в която той ще разговаря с различни гости на теми, свързани със завръщането обратно в клас

Публикувано на 01 Септември 2020
Ваканцията свършва, а сега накъде?

Месец септември започна и с него в шоуто на Инспектор N-JOY повя вятърът на училищния дух.

В десет поредни дни при него ще гостуват различни събеседници, с които ще обсъждат теми, посветени на новата учебна година.

Първите гости в „Отново на училище“ бяха психологът Елена Димитрова-Ангелова и нейната 10-годишна дъщеря Неда Ангелова. Тримата обсъждаха темата за прехода от ваканция към завръщане обратно в клас.

Инспектор N-JOY  попита Неда какво е ценното на ваканциите. По думите на малката ученичка, ценността идва от факта, че децата имат повече време да бъдат с близките си хора, да се забавляват повече и да се виждат с повече приятели.  

Инспекторът й зададе и въпрос дали й харесва онлайн обучението, на което детето отговори категорично: „Много! Понеже, не че не учех толкова, а просто се справях по-добре и ми харесваше повече, защото се събуждам, сядам на бюрото, пиша домашните и няма това ставане толкова рано“.

Инспектор N-JOY продължи темата за превключването от ваканционен към училищен режим с Елена Димитрова-Ангелова, която сподели впечатленията си на родител и психолог. По думите й, по време на дистанционното обучение и ваканцията, децата не стават много по-късно от обикновено, но имат спокойствието да се събудят, когато на тях им харесва. Това говори, че когато човек има шанс да бъде в собствения си темп и ритъм, има възможност да е по-спокоен, да се изявява по-добре и да е по-удовлетворен от резултатите.  

В този малко по-особен период, заради пандемията, много родители се тревожат какво ще донесат следващите седмици. По този повод психологът посъветва слушателите да бъдат осъзнати като родители, да си дадат сметка, че начинът, по който възприемат ситуацията е в пряка връзка с начина, по който се чувстват децата в нея. Да се вслушват в това какви са страховете на малчуганите им, за какво мрънкат, за какво истински се тревожат и от всичко това да се направят позитивни изводи.

Елена Димитрова-Ангелова каза също така, че дори началото на новата учебна година да буди до някаква степен тревога у семействата те биха могли да я редуцират като направят някакъв позитивен план в близко бъдеще. Малко пътуване след седмица или няколко дни, или празнуване, или просто нещо интересно за правене за цялото семейство вкъщи.  Психологът заключи, че на практика, ако родителите са спокойни и децата им ще са спокойни и ще се справят по-добре в училище.

Слушайте шоуто на Инспектор N-JOY, сутрин от 07:00 до 10:00 ч., и участвайте в играта „Отново на училище“, в която може да си спечелите подаръци от Мултивитамини Алайв – вкусни мултивитамини за здрави и щастливи деца с  изключително богат състав!

Ключови думи: