На живо

7

Вдъхновяващи курортни градове на изкуството: Магията на Сен Тропе

Нов епизод на рубриката “Art & Beauty” в Шоуто на Инспектор N-JOY с Марияна Митева

Публикувано на 08 Юли 2022
Вдъхновяващи курортни градове на изкуството: Магията на Сен Тропе

В днешния епизод на рубриката „Art & Beauty“  Инспектор N-JOY и Марияна Митева започват нова тематична поредица. В нея ще ни разкажат за най-красивите, изискани и вдъхновяващи места за почивка в Европа, които същевременно са градове на изкуството

Средиземноморието и по-специално Франция държат първенството по най-голям брой прекрасни места.  Днес ще започнат лятната поредица именно с едно от тях – Сен Тропе, градът, в който историята и модерния свят се сливат. Курортът е съвкупност от слънце, гурме храна и интересни места, смесица от елегантността на луксозен курорт и спокойствието от селския шик на Прованс. Удоволствие е да се потопиш в града с неговите живописни улички, чисти плажове, открити пазари и архитектурни забележителности, датиращи още от 18-ти век.

Малкото пристанище, където са акостирали големи луксозни яхти, собственост на най-богатите хора на планетата. Туристите се привлечени и от сградата на жандармерията, където са снимани шестте части на култовата кино комедия на Луи дьо Фюнес  – „Полицаят от Сен Тропе“.

Сен Тропе е изключително значимо за европейското кино изкуство място още от 1956г., когато Бриджит Бардо пристига, за да снима филма на Роже Вадим – „И Бог създаде жената“. Тя много харесва мястото и остава за дълъг период от време, налагайки го постепенно като модерна и шик дестинация. Друг култов филм – „Басейнът“, с Роми Шнайдер и Ален Делон през 1968г. допринася за налагането на огромната популярност на града.

Тази популярност прави Сен Тропе любимо място на почти целия културен елит като Пикасо, Франсоаз Саган, Жак Превер. Средиземноморската красота привлича много художници, което в последствие прави Сен Тропе и град на изкуството. До днес градът продължава да е арт-развит, има много галерии, музей, ателиета, изложби, дом е и на много съвременни творци.

Повече за Сен Тропе може да чуете в аудиофайла по-горе.

Ключови думи: