На живо

7

Транспортът - последният щрих на сватбеното тържество

Рубриката "Art & Beauty" с Марияна Митева в Шоуто на Инспектор N-JOY с нов епизод

Публикувано на 24 Юни 2022
Транспортът - последният щрих на сватбеното тържество

Днес Инспектор N-JOY и Марияна Митева завършват тематичния месец с последния щрих на сватбеното тържество. Темата е сватбеният транспорт и моментът, в който щастливите младоженци се качват на избрания от тях автомобил и потеглят към съвместния живот.

В миналото традиционният сватбен транспорт бил карета, теглена от четири коня. Днес възможностите са неограничени – леки автомобили, лимузини, ретро коли, спортни автомобили. Освен тях, обаче все по-чест става изборът на нетрадиционни превози средства като велосипеди, мотоциклети, хеликоптери и дори градски транспорт, в зависимост от темата на тържеството, вкусовете  и материалните ресурси.

Важна част от сватбения превоз е и неговата украса. Тя съответства на темата на сватбата и дори младоженецът отделят внимание на детайлите, свързани с нея. Украсата може да бъде различна. Например през XX-ти век била актуална пищната декорация - богати флорални композиции на предния капак, със съпътстващо изобилие от балони, стикери и панделки от всякакъв характер. Днес по-минималистичните варианти са предпочитани и един стикер Just Married с евентуални балони и цветя биват достатъчни.

Декорирането на превозните средства е с цел да се привлече вниманието на околните, затова на задната част на автомобила се закачали тенджерки и други различни готварски съдове, които вдигат много шум при потегляне. Днес, те са заменени от алуминиеви кенчета или консервени метални кутиики.

Има различни теории за произхода на тази традиция. Една от тях е вярването, че звукът от удрянето на тенджери гони злите духове и по този начин се освобождава щастлив път на младоженците. Друго обяснение за налагането на тази традиция е историята на италиански младоженци, които искали да си тръгнат от тържеството незабелязано, но техните приятели решили да ги надхитрят като закачили няколко стари готварски съдове.

Повече за традициите, свързани със сватбения транспорт, може да разберете от аудиофайла по-горе в статията.

Ключови думи: