На живо

7

Запознай се с великолепието на Болата

Заливът се намира на север от нос Калиакра

Публикувано на 24 Юли 2020
Запознай се с великолепието на Болата

„Болата“ е залив на север от нос Калиакра.

Представлява тясна клисура, която се врязва в брега.

Откъм сушата тя е обградена от скали с издълбани в тях пещери.

През залива преминава малка рекичка, а около мястото, където тя се влива в морето, се е образувала пясъчна ивица – единствената в района на нос Калиакра.

Местност „Болата“ е част от Природен резерват „Калиакра“. В нея се наблюдава скален орел и разнообразие от водолюбиви птици, като например воден бик, чапли, земеродни рибарчета, потапници и гмурци. Тук се срещат общо около 150 вида птици. През залива минава и Виа Понтика – един от главните миграционни пътища на прелетните птици, през който през пролетта в България долитат приблизително 400 вида птици, като късопръст ястреб, белоопашат мишелов, кеклик, малък корморан, червен ангъч, полубеловрата мухоловка, белочелата сврачка, индийско шаварче, жалобен синигер и др.

Освен с красивите птици, „Болата” е известен и с факта, че в обграждащите я пещери са намерени следи от антично селище, датиращо от ІV в. пр. Хр., както и Малтийски кръст, който свидетелства за търговските отношения между Второто българско царство, Венеция и Генуа. От най-високата скална точка може да се види не само самия залив, но и целия нос Калиакра. Ако се продължи още на север, може да се стигне до местността „Тауклиман” и курорта „Русалка”.

Информация и снимки: Пенко Георгиев - директор на Исторически музей, Каварна

Ключови думи: