На живо

7

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето

По този повод водещата на шоуто От 10 до 2 по радио N-JOY разговаря с кардиолога от Александровска болница д-р Благовест Стоименов

Публикувано на 29 Септември 2019
На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето

Днес (29.09) е Световният ден на сърцето.

Той започва да се отбелязва всяка година в последната неделя на месец септември до 2010.

От 2011 година е с фиксирана дата - 29-ти септември.

Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят, и начините за превенция.

По повод Световния ден на сърцето, водещата на шоуто „От 10 до 2“ по радио N-JOY, Нейа Димитрова разговаря с кардиолога от УМБАЛ "Александровска" ЕАД д-р Благовест Стоименов.

- Д-р Стоименов, кои са най-честите рискови фактори за поява на проблеми, свързани със сърцето?

- „Проблеми, свързани със сърцето“ е едно много общо понятие. В световен мащаб почти всеки трети човек има данни за артериална хипертония, за високо кръвно налягане. Това е кръвно налягане над 140/90. Вече от там нататък, кръвното налягане само по себе си е едно контролирано хронично заболяване, за което трябва да се вземат медикаменти цял живот. Но то води след себе си, заедно с други фактори до допълнителни усложнения и по-сериозни последствия. Например, ако говорим за исхемичната болест на сърцето, която се развива на един по-късен етап, рисковите фактови при нея са два непроменливи. Първият е полът. Между мъже и жени – мъжете са по-рисковата група. Другият фактор е възрастта. След една възраст, след настъпването на менопаузата и отпадането на протетктивната фоункция на женските хормони, кривите на риск за развитие на исхемична болест на сърцето при мъже и жени се изравняват. Исхемична болест на сърцето означава всъщност, че се получават запушвания по коронарните артерии, които в последствие водят до стабилна или нестабилна стенокардия или до миокарден инфаркт. Други рискови фактори за тези вече по-сериозни състояния са високият холестерол или така наречената дислипидемия, захарният диабет, тютюнопушенето.

- Как да се грижим за сърцето си?

- По-добре е да имаме повече първична, отколкото вторична профилактика. Т.е. по-добре е да се изследваме, да хванем проблема навреме, да контролираме нашето кръвно налягане, холестерол и кръвна захар в норма, отколкото когато се появи проблемът, да започнем с вторичната профилактика и да се изследваме за състояние, което вече е настъпило.

- До каква степен са застрашени децата и по-младите от заболявания, свързани със сърцето и застоелият начин на живот ли е причина за тях?

- Деца като деца до 18-годишна възраст е рядкост да страдат от подобни проблеми в световен мащаб. Вече, за съжаление, се наблюдава една тенденция за намаляване на възрастта, в която се срещат сърдечни заболявания. Аз лично имам пациенти с високо кръвно налягане на около 27- 30 години. Можем да обвиним на първо място застоелия начин на живот, работата, нощните смени, бърз тип храна, недостатъчно отпочиване - недоспиването също е много сериозен фактор. Вече тези заболявания се срещат. Дори има случаи при хора около 30-годишна възраст с инфаркт, но тогава много често трябва да се търси една фамилна обремененост.

- До тук споменахме пола, възрастта, предразположеността, тютюнопушенето, затлъстяването и обездвижването. На практика факторите са много. Можем ли обаче да дадем няколко основни съвета – било то за хранене или за движение. Кое е полезно за сърцето? Кое да избягваме - като примерно кафе и алкохол? Какви са количествата, които се препоръчват?

- Това, което е най-важно да се каже като профилактика е, че на първо място вече пушенето не е модерно. Така че препоръчваме на всички да спрат да пушат. Това е безсмислено. Тютюневият дим е абсолютно доказан канцероген и е вреден, както за сърдечно-съдовата система, така е и рисков фактор за развитие на рак на белите дробове или рак на пикочния мехур. Първо можем да спестим от там за семейния бюджет и после вече да мислим в дългосрочен план за здравето си. От там натакък трябва да обърнем внимание на хранителния режим. За съжаление в днешно време в забързаното ни ежедневие се налага на първо място да не закусваме. Ядем веднъж или два пъти дневно, като най-често най-голямото количество храна е вечерта. По-добре е да обърнем кривата на хранене. Хубаво е храносмилателната и ендокринната система да отпочиват вечерта.

- А колко е вредна солта, докторе?

- За кардиолозите, от наша гледна точка, е вредна. Принципно пациентите с артериална хипертония трябва да бъдат много внимателни с количеството сол, което употребяват дневно. Ако хората с високо кръвно налягане редуцират солта в диетата си, само от този факт кръвното им налягане може да се намали. Другите, които с повишено внимание трябва да следят за приема на сол, са хората със сърдечна недостатъчност, защото тези пациенти са предразположени към задръжка на вода. Когато ядем сол, допълнително се задържа вода в организма ни.

- Кардиолозите често препоръчвате по-активен начин на живот, по активни дейности. Трябва ли да има някакъв минимум и какъв тип движение е препоръчително за здравето на сърцето?

- За това има много теории, от много лекари, диетолози и фитнесинстрктори. Личното ми мнение е, че поне веднъж-два пъти седмично е добре да има физическа активност от около един час – поне за едно поддържане на формата е достатъчно. Колкото повече – толкова по-добре. Дефакто, ако можем 4-5 пъти е по-добре.

- Да поговорим за една по-специфична категория пациенти - бременните жени. Има ли някакви мерки, които всяка бъдеща майка трябва да вземе или някакви симптоми, които не бива да пренебрегва?

- Препоръката ми към бременните дами е, ако могат да си го позволят, е да използват времето да си почиват. Защото това време, в което трае бременността, обикновено дамите го използват, да ходят на работа, да бягат на ляво на дясно, да обзавеждат, да правят ремонти и така нататък. Т.е. не си почиват по време на бременността. Ако се чувстват добре в първите шест месеца на бременността – да не се притесняват, но по-скоро от човешка гледна точка, нека си се насладят на момента. Относно това за какви симптоми трябва да се следи, принципно при бременните жени, изначално физиологично, заради нарастването на количеството течности в организма, при формиране на плацента, при нарастване на плода и т.н. кръвното се увеличава. Така че при бременните жени, които примерно са били със 100/60 кръвно налягане, може вече кръвното да стане 120/80. Това се възприема за нормално. Вече кръвно налягане, което персистира с по-високи стойности, над 140/90 е състояние, за което трябва да бъдем внимателни. Другото, което се следи е дали има или няма протеин в урината и отоци. Тези симптоми могат да ни насочат към евентуална прееклампсия и трябва да се вземат веднага мерки, за да предпазим както майката, така и детето.

- Всички жиевеем под стрес. Как се справя сърцето с него и има ли препоръки, които вие кардиолозите давате на пациентите си?

- Лично моите пациенти ги съветвам, като се приберат вкъщи, ако могат да забравят за работата, да се видят със семейството си, веднъж седмично да си налеят една чаша червено вино, което позволяваме и не е лошо за сърцето. Другото, което е нужно е достатъчно количество сън. Това е изключително важно. Недоспиването в момента е един сериозен бич за населението. Също така трябва да се храним по-бавно. Не да сдъвкваме на две на три порцията, която е пред нас, а да й се насладим. 

Ключови думи: